Aprofitant la celebració del dia del “Bany en els Rius”, els custodis, l’avantguarda, el nucli dur de la defensa del Riu Xúquer, l’organització ‘Xúquer viu’ es va concentrar ahir dissabte a Antella on protagonitzà la 18a celebració del lúdic però reivindicatiu ‘Mulla’t pel Xúquer’.
Puntualment, va iniciar-se l’acte encetat per Paco Sanz que donà la benvinguda als assistents i la paraula al president de l’Associació Roger Pons, el qual va llegir un comunicat reivindicatiu, i d’alerta, enfront les pressions de tota índole que pateix el nostre minvat riu.
Vídeo amb declaracions d’alguns assistents
En aquesta 18a edició de «Mulla’t pel Xúquer», hi han participat més d’un centenar de persones, entre les quals cal destacar l’alcaldessa d’Antella, Eugenia Garcia, i els batles d’Alzira, Diego Gómez, de Càrcer, Pep Botella, i d’Alcàntera, Julio García. També hi han acudit el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Peláez, i el president del Consorci de Residus Ribera-Valldigna, Voro Montañana, a més de regidors de diverses poblacions.
El llistat d’associacions representades va ser nombrosa “Escola Valenciana” “la Ribera en Bici”, la nostra “Castebrota” on la jove Maria Caldés Capsir es va mullar com correspon al dia i a l’acte en si.
Però volem ressaltar i ara ja centrant-nos en Castelló, és la nostra continuada vida d’esquena al riu que tant fa per nosaltres, ens servim d’ell, i encara que de vegades el patim, és més el positiu que el negatiu al balanç. Ja que si volguérem podríem recuperar el paratge de la Barca, sense oblidar-nos del de la Gola, afavorint en certs punts accessos fins a l’aigua on poder observar el paisatge i la fauna tan rica i variada que tenim, ens congraciarem un poc amb aquell que tant ens ha donat, i no demana res més que un poc d’atenció.
Ens hem mullat pel Xúquer, i no ens deguem oblidar de l’Albaida, autèntics tresors, del nostre entorn i de vida.
Segons diarilaveu.cat: Xúquer Viu torna a celebrar el Dia del Bany als Rius a Antella, en aquesta 18a edició de «Mulla’t pel Xúquer», hi han participat més d’un centenar de persones.
Xúquer Viu ha celebrat aquest dissabte a Antella (la Ribera Alta) el Dia de Bany als Rius, el Big Jump, una jornada que reivindica la qualitat de les aigües dels nostres riu arreu d’Europa. La primera edició va tindre lloc el 2005 per partida doble, a Algemesí, per denunciar la mala qualitat de les aigües en aquell moment, i a Sumacàrcer, a la mateixa comarca.
Abans de prendre un bany a les aigües del Xúquer, enguany més fredes que en altres ocasions, Roger Pons ha llegit un manifest en què s’exposa que «després de quasi 3 anys treballant en la redacció del Pla Hidrològic 2022-2027 i d’haver presentat més de 100 al·legacions, els avanços han sigut pocs i insuficients». «Més encara si tenim en compte l’amenaça real del canvi climàtic», s’hi afegeix. Una situació «especialment greu» -continua- perquè és «l’última ocasió per aconseguir l’objectiu que va marcar la Directiva Marc Europea de l’Aigua: “Que l’any 2027 totes les masses d’aigua continentals estiguen en un bon estat ecològic”». Per això han presentat, junt amb la resta d’organitzacions de la Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua al Xúquer, un vot particular que traslladaran al Consell Nacional de l’Aigua, abans de l’aprovació definitiva.
També s’hi denuncia que «el riu està sofrint un assetjament com feia anys que no ocorria, el que es demostra amb l’intent de venda d’aigua a Almeria», que han aconseguit parar.
Així mateix, s’hi indica, hi ha «moltes pressions per aconseguir que els usuaris del transvasament Xúquer-Vinalopó tinguen una concessió d’aigua i que es transvase una quantitat d’aigua fixa cada any, sense tindre en compte la situació del riu». En aquest senti, Xúquer Viu s’ha reunit recentment amb el president de la Confederació i el Comissari d’Aigües, que han assegurat «que no tindran mai una concessió i que només es transvasarà aigua quan n’hi haja sobrants».
Tanmateix, l’entitat assenyala que «els intents de saquejar el nostre riu continuen», ja que «recentment des de Iecla i Jumella també demanen aigua del Xúquer, com si fora el Mississipí». «Tot això només fa que demostrar que aquest riu està en perill, perquè hi ha massa gent que vol la seua aigua», apunta. «Molta gent ignora que aquest riu, que portava tradicionalment 50 m³/s per Antella, ara durant mig any només en porta 2 o 3 m³/s, i no passa mai dels 35 m³/s, ni en estiu», assevera.
Per això Xúquer Viu, «amb l’ajuda de la societat riberenca i valenciana, continuarà la lluita per la recuperació i defensa del Xúquer i de l’Albufera, per impedir que els grans interessos econòmics arruïnen el principal riu dels valencians i les valencianes», conclou.