«Vol una concessió d’aigua al Vinalopó fins al 2031 i no tancar els pous sobreexplotats», alerta l’entitat
Xúquer Viu qualifica d’«insaciable» el lobby de l’aigua d’Alacant, ja que «vol una concessió d’aigua al Vinalopó fins al 2031 i no tancar els pous sobreexplotats», un fet que «suposaria una vulneració de les condicions fixades per la Unió Europea per al Xúquer-Vinalopó».
Per això, l’entitat considera que «cal condicionar qualsevol transvasament al Vinalopó a la recuperació del bon estat del Xúquer i l’Albufera» i recorda a la Junta Central d’Usuaris del Vinalopó, l’Alacantí i Marina, i també a la Generalitat Valenciana i al govern espanyol, que aquest transvasament «és a sobrants i no es pot fixar una quantitat periòdica com es pretén».
En aquest sentit, adverteix que «no hem de deixar-nos portar per les extraordinàries i inèdites pluges dels últims mesos, que, encara que significatives, són puntuals», ja que «la realitat és que el Xúquer és un riu exsangüe, completament esgotat» i que «cada vegada està més sobreexplotat, sense que les administracions facen el necessari per impedir-ho».
L’organització es pregunta «què passarà quan vinguen les vaques magres i no es puguen ni atendre les necessitats del regadiu actual del Xúquer», i alerta que potser s’estan generant «tensions socials» perquè es reclama aigua que no es podrà transferir per la situació del riu, ja que la «sobreexplotació» actual del Xúquer i els seus sistemes associats, com l’Albufera, ho fa impossible «sense posar en perill la seua pròpia supervivència».
A més, indica que «tant el Xúquer com l’Albufera estan lluny d’assolir el bon estat ecològic, i és molt improbable que aquest bon estat s’aconseguisca per al 2027, com indica la Directiva Marc de l’Aigua». La prioritat actual, en consequüència, ha de ser «recuperar aquests ecosistemes que formen part de la Xarxa Natura 2000».
També remarca que «la finalitat del transvasament és pal·liar la sobreexplotació dels aqüífers del Vinalopó i, per tant, implica el tancament de pous». «No es pot pretendre continuar utilitzant els aqüífers i al mateix temps rebre aigua del Xúquer», assevera.
«Aquestes foren les condicions fixades per la Unió Europea, que va finançar, amb 120 milions d’euros les obres del transvasament», i «l’incompliment podria suposar l’obertura d’un expedient i reclamar la devolució dels diners europeus», indica Xúquer Viu.
- Xúquer Viu demana preservar el riu i l’Albufera: «No volem que es convertisca en una claveguera»
- ENTREVISTA | Paco Sanz: «Al Xúquer no li sobra ni una gota d’aigua» | Per Manuel Lillo i Usechi
Font: diarilaveu.cat