- PUBLICITAT -

Castelló de la Plana no aplica totalment el seu «cognom» diferencial portes enfora, tot i estar obligat per llei.

per Manuel Lillo i Usechi – font nosaltreslaveu.cat

Les dues últimes setmanes hem aprofundit en el conflicte toponímic que ha derivat en la judicialització del canvi denominatiu de la localitat de Castelló, a la Ribera Alta. Aquest municipi, valencianoparlant des del segle XIII però anomenat oficialment en castellà «Villanueva de Castellón» des del XIX, es va rebatejar amb la forma simple de «Castelló» després de dècades de disputa pel nom de la localitat. El canvi es va dur a terme a través de l’aprovació en ple municipal, aprofitant que Castelló de la Plana havia aprovat aquesta toponímia, exclusivament en valencià, que inclou la referència comarcal. La capital provincial, en canvi, ha portat al Tribunal Superior de Justícia valencià el canvi de nom de l’actual Castelló, el poble de la Ribera Alta.

D’una banda, Castelló de la Plana ha judicialitzat el canvi de nom de la localitat de la Ribera perquè, consideren, la forma simple «Castelló» pot conduir a confusions freqüents. Però des de l’Ajuntament de la capital provincial, tal com denuncia el consistori de la Ribera, s’utilitza de manera voluntària el domini www.castello.es, fent servir la denominació sense cap distinció comarcal, tal com referencia el mateix nom oficial de la ciutat, que és Castelló de la Plana. Des de Castelló (Ribera Alta) recorden, també, que des de setembre del 2005, tal com es comprova al web www.red.es –la pàgina del Ministeri espanyol d’Afers Econòmics i Transformació Digital en què consten els dominis inscrits–, està registrat, per part de l’Ajuntament de Castelló de la Plana, el domini www.castellodelaplana.es, que les institucions locals tenen abandonat i que a hores d’ara està en desús. El domini, tot i així, va ser comprat 14 anys abans que Castelló de la Plana adoptara aquesta denominació actual, únicament en valencià, el 2019.

Segons consideren des del municipi riberenc, aquest fet és encara més greu pel fet que Castelló de la Plana ha ocultat a la Sala, en l’escrit de demanda, que té registrat el domini web www.castellodelaplana.es. Així ho assenyalen els qui exerceixen la defensa del municipi riberenc, tot apuntant que la normativa digital reserva el domini www.castello.es per al municipi de la Ribera i l’altre per a la ciutat de la capital provincial, tot i que aquesta última adreça web és la que utilitza la ciutat de la Plana com a lloc web oficial. És per aquestes raons, entre altres, que des de la localitat riberenca denuncien «mala fe» en l’actuació del consistori de la Plana… continuar llegint.

Notícies relacionades, piqueu ací

- PUBLICITAT -