Segons informa l’Ajuntament, Castelló ha sigut elegit projecte pilot de l’Agenda Urbana Espanyola.
El municipi de Castelló ha sigut seleccionat com a municipi pilot de l’Agenda Urbana Espanyola (AUE) pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) mitjançant la Convocatòria d’Ajudes per a l’Elaboració de Projectes pilot de Plans d’Acció Local de la AUE.
De les 233 sol·licituds rebudes, Castelló ha sigut una de les 121 entitats locals seleccionades en tot el país.
Gràcies a aquesta resolució, Castelló es converteix en experiència pilot a nivell nacional, aconseguint amb això una subvenció de 100.000 euros per al desenvolupament del seu Pla d’Acció d’Agenda Urbana, així com per a accions de comunicació i participació ciutadana que milloren la transparència del procés, i augmenten el coneixement i la implicació de la població amb l’Agenda Urbana.
Actualment, el projecte, liderat des d’Alcaldia, està treballant en el Pla d’Acció d’Agenda Urbana, amb l’assistència tècnica de la consultora TECH friendly, dins del marc estratègic i metodològic de la AUE, aprovada en 2019 pel Govern d’Espanya.
L’Agenda Urbana es concep com un instrument clau de planificació estratègica i integrada de ciutat, orientada a la consecució dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 i els 10 Objectius Estratègics de la AUE, l’objectiu de la qual és guiar la planificació dels municipis espanyols cap a un desenvolupament més sostenible.
Per a enriquir tècnicament el procés, s’han creat uns Grups de treball conformats per representants polítics i tècnics de l’Ajuntament, amb la finalitat d’identificar els reptes i els projectes que té per davant Castelló, en matèria de benestar humà, desenvolupament socioeconòmic, repte demogràfic, mobilitat urbana, inclusió social, resiliència enfront del canvi climàtic, protecció mediambiental, restauració de la biodiversitat o cohesió territorial, entre altres.
L’Agenda Urbana proposa un model de governança que aposta per la participació pública d’actors públics i privats, obrint el procés a la societat, al sector privat i al conjunt d’organitzacions dels municipis. Per això, s’articularan instruments de participació ciutadana que faciliten la involucració dels ciutadans i ciutadanes de Castelló perquè siguen els protagonistes de la transformació i de l’esdevindre futur del municipi.
L’horitzó que es planteja l’Ajuntament de Castelló és la d’un municipi eficient, sostenible, inclusiu i resilient, capaç d’impulsar un creixement urbà i socioeconòmic equitatiu i competitiu per a tots i totes. Per a això, el projecte suposa l’oportunitat de traçar un full de ruta estratègic i operatiu que conduïsca al municipi al compliment de tals metes.
El resultat del treball desembocarà en un Pla d’Acció, que haurà de contribuir als objectius, la metodologia i l’enfocament transversal, estratègic i integrat que conté l’Agenda Urbana Espanyola, compost per una sèrie de projectes estratègics i transversals, la implementació dels quals revertisca favorablement en el municipi, tant a nivell territorial, com econòmic i social. Tal com indica el seu Alcalde, Oscar Noguera Alberola, “Castelló es convertirà en un referent per a la resta de municipis xicotets del país per a transmetre de manera exemplaritzant la seua experiència en matèria de desenvolupament urbà sostenible”.
D’altra banda, la creació de l’Agenda Urbana de Castelló millorarà l’alineació de l’Ajuntament amb les prioritats de finançament del període de programació 2021-2027, provinents dels Next Generation de la Unió Europea i el Pla Espanya Pot (Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència). Amb l’objectiu de concórrer a les convocatòries que permeten reunir els fons econòmics per a executar els projectes del Pla d’Acció.
Font: Ajuntament de Castelló