- PUBLICITAT -

 

En el seu missatge nadalenc, enguany el rei Felip VI ha cridat els espanyols a enfortir i a preservar la convivència. El rei ha demanat als espanyols que eviten “el rancor”, ha criticat el risc de “la divisió” i els ha encoratjat treballar per “mantindre la concòrdia”. Certament que aquest desig del rei és ben lloable. Però em sembla que hauria de començar ell mateix a enfortir i a preservar la convivència en la seua família, a afavorir la concòrdia entre sa mare i la seua dona i a evitar la divisió i el rancor entre els seus familiars. Només cal recordar el conflicte entre la reina emèrita i l’actual, el diumenge de Pasqua a l’eixida de la missa a la catedral de Palma.

Per altra part, que el rei cride a la convivència després del seu discurs del 3 d’octubre de l’any passat, és una ironia. Cal recordar que el 30 de gener de 20l8, quan el rei Felip atorgà a la seua filla Elionor el Toisó d’Or, li digué : “Habrás de respetar a los demás, sus ideas, sus creencias, te guiarás permanentemente por la Constitución y servirás a España con humildad.. Harás tuyas todas las preocupaciones, alegrías, anhelos y sentimientos de los españoles. Todas tus acciones se habrán de guiar por la dignidad y la ejemplaridad, por la honestidad y la integridad, por la capacidad de renuncia y de sacrificio, por tu entrega sin reserva a tu país y a tu pueblo”.

Que el rei diguera a la seua filla: “habrás de respetar a los demás, sus ideas, sus creencias”, sona a broma, quan hem vist el respecte del rei a les idees d’una majoria de catalans. En compte de mantindre una actitud neutral, el rei, amb el seu discurs l’octubre de 2017, dilapidà la seua pretesa neutralitat, ja que es va alinear amb els partits del 155, recolzant el govern dels colp de porra i el “a por ellos”.

Si el rei respectara les creences i les idees i fera seues les preocupacions, no hauria parlat com ho va fer el 3 d’octubre de 2017.

Per això tenia més raó que un sant el president nord-americà, Thomas Jefferson, quan digué: “Jo era bastant contrari a les monarquies abans d’anar a Europa. Però des que he vist com són, ho sóc deu mil vegades més”.

Per altra part, el discurs nadalenc del rei contrasta, i molt, amb el que va fer la reina de la Gran Bretanya, quan digué: “Fins i tot amb les més profundes diferències, tractar als altres amb respecte, i com a éssers humans, és sempre un bon primer pas cap a una millor comprensió”.

Però de la mateixa manera que Pedro Sánchez i Mariano Rajoy no tenen res a vore amb David Cameron, tampoc el rei Felip no és la reina del Regne Unit de la Gran Bretanya.

Josep Miquel Bausset

- PUBLICITAT -