El diumenge 17 d’octubre, l’amic i capellà Jesús Corbí ens va fer saber als qui seguíem la missa en valencià per À Punt (en el meu cas per internet), que el Consell Rector de RTVV suspenia, de nou, les emissions de la missa en valencià dels diumenges. Amb molt bon criteri, i degut al confinament per la pandèmia del coronavirus, À Punt va començar a retransmetre l’Eucaristia el març del 2.020. Amb tot, el diumenge 6 de juny de 2.021, l’amic Jesús ens notificava la suspensió de la missa. Afortunadament, uns mesos després RTVV tornava a oferir-nos la missa en valencià des de la parròquia de l’Assumpció de la Mare de Déu de Torrent.
Però de nou, el diumenge 17 d’octubre, molts valencians com jo, que seguíem la missa des de Torrent, vam tornar a sentir del capellà Jesús Corbí, que À Punt, incomprensiblement, ja no continuarà retransmetent la missa en valencià cada diumenge.
Des del març de l’any passat, i molt encertadament, À Punt ha apropat a les nostres llars la celebració de l’Eucaristia des de Torrent i un diumenge des de la parròquia de Sant Nicolau de Gandia. Els preveres Jesús Corbí i Jordi Cerdà i l’equip de cants, han fet unes celebracions molt dignes, entranyables i properes, ja que amb la missa dels diumenges, aquests capellans han fet costat a les persones que viuen situacions de sofriment per la malaltia i per la mort en moltes famílies, transmetent amb les seves paraules, consol, coratge i esperança a tots els qui sofreixen.
Cal que recordem que la primera retransmissió de la missa per À Punt, el diumenge 22 de març de 2.020, va congregar una mitjana de 36.000 espectadors, amb un molt bo 5’5% de quota mitjana de pantalla, “per damunt de la mitjana de la cadena en la seva franja horària” (Levante el 23 de març de 2.020). I és que, ni més ni menys que 69.000 persones, en algun moment van vore l’Eucaristia retransmesa per À Punt.
La missa per À Punt es va retransmetre en els primers mesos de la pandèmia, degut al confinament de la població, fixat pel decret de l’estat d’alarma i la consegüent suspensió de les celebracions eucarístiques a les parròquies. I els mesos següents es va continuar retransmetent (suposo), per la bona audiència de l’espai.
Però ara À Punt, incomprensiblement, ha suprimit aquestes retransmissions que tant de bé feien als qui les seguíem i d’una manera especial a les persones que no podien sortir de casa per anar als temples, degut a les limitacions de la vellesa o a la malaltia. Vull agrair públicament als amics capellans Jesús Corbí i Jordi Cerdà, la seva dedicació i la dignitat de les celebracions eucarístiques que han presidit.
Crec que com qualsevol televisió pública, À Punt ha d’oferir un servei als ciutadans, com ho ha fet (i molt bé) amb la retransmissió de la missa durant aquest any llarg. Per això trobo incomprensible la suspensió de la missa per part d’À Punt, per una raó que no s’aguanta: i és que els cristians ja podem anar a les parròquies per celebrar la nostra fe, encara que, cal no oblidar-ho, els ancians i els malalts impedits, continuaran “confinats” a casa, sense poder anar als temples.
Ara que s’obren els camps de futbol i els aficionats del València, del Vila-real, l’Hèrcules o el Llevant podran vore els partits presencialment, no per això la televisió no deixarà d’oferir futbol. I en la Moto GP, tot i que els aficionats podran anar al circuit Ricard Tormo, no per això deixarà À Punt de retransmetre aquestes curses. O les retransmissions de les mascletades de falles, de les fogueres o de la Magdalena, que la gent podrà vore in situ. I no per això, la nostra televisió deixarà de retransmetre eixes manifestacions populars. O l’ofrena a la Mare de Déu dels Desemparats per falles, la romeria de les Canyes i la cavalcada del Pregó de la Magdalena, les processons de Setmana Santa, la cavalcada de Reis, cada 5 de gener a la nit o tants actes que, molt encertadament, À Punt retransmet en directe.
Com vaig dir en un article anterior, cal recordar que el fet religiós contribueix (i molt), a millorar la societat i a més, forma part de la cultura del País Valencià, poble que va néixer amb la reconquesta del rei Jaume I, i la incorporació de la nostra terra al cristianisme. I tot i que vivim en un estat aconfessional, la societat valenciana és plural i per tant, els cristians creiem que la televisió valenciana, com a servei públic, ens ha de tindre en compte en els programes a emetre. Com té en compte els aficionats al futbol o a la Moto GP.
Com he dit abans, una televisió pública com és À Punt, ha d’oferir una programació que respecti totes les sensibilitats dels ciutadans i per això mateix ha donar un servei als creients valencians, acostant la realitat de la fe (present al País Valencià des del segle XIII), sobretot a aquells que no poden desplaçar-se als temples. Per altra part, si tenim en compte que cada setmana té 168 hores, dedicar menys d’una hora a la missa, no crec que sigui cap excés. Només cal comparar aquest temps dedicat al fet religiós, amb les hores que es dediquen al futbol, als concursos o a les pel·lícules. ¿O és que la missa en valencià no té espai a À Punt, que és la televisió de tots els valencians?
A més, la missa en valencià per À Punt, també és un servei que la televisió valenciana fa a favor de la nostra llengua.
Segons el Llibre d’Estil de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, l’article 1.2. (Principis generals de la CVMC), estableix que la televisió valenciana ha de “promoure la diversitat lingüística mitjançant la difusió del valencià”. I és que, cal no oblidar-ho, la missa d’À Punt també promou la nostra llengua, d’acord amb l’article 2.1., que diu que la televisió valenciana té per missió la “promoció de la llengua i cultura valencianes”.
Per la seva part, el punt p d’aquest article 1.2., diu que À Punt ha d’atendre “les demandes de l’audiència”, cosa que fa que la missa (amb una quota de pantalla “per damunt de la mitjana de la cadena en la seua franja horària”) tingui una justificació per la demanda de la gent que segueix la missa.
Pel que fa a l’article 2.1. (Principis generals), el Llibre d’Estil de la CVMC, en l’apartat 4.10. parla de la laïcitat (no de laïcisme) i del pluralisme religiós. Per això el Llibre d’Estil, tot i que destaca l’aconfessionalitat de la televisió valenciana, afirma que “ha d’anar acompanyada del respecte a la pluralitat religiosa de la societat”. I també aquest mateix punt diu que “la difusió d’esdeveniments i litúrgies s’haurà de justificar en funció del seu arrelament social”, cosa que queda demostrada pel que fa a la missa, per l’audiència que segueix aquesta celebració. Suprimint la missa en valencià, À Punt no només no promou “la llengua i cultura valencianes” (article 2.1.), sinó que no respecta “la pluralitat religiosa de la societat”, ignorant els cristians valencians que volem vore la missa.
Desitjaria que el consell rector d’À Punt es replantegés la suspensió de la missa dels diumenges i que la televisió valenciana continués oferint aquest servei als ciutadans. I més encara, tenint en compte la bona audiència que té la missa en valencià retransmesa per À Punt. I és que rectificar és de savis.
Sí que trobo molt curiós, que l’arquebisbe Cañizares i els altres bisbes del País Valencià (fins el moment d’escriure aquest article), no hagin protestat, almenys públicament (com ho haurien d’haver fet), per la supressió de la missa en valencià. ¿O és que creuen que la mesura que ha pres À Punt és justa?
Els dirigents de l’antic Canal 9 es van caracteritzar pel seu sectarisme i pel seu odi al valencià. Desitjaria que els dirigents d’À Punt (i d’una manera especial els membres del Consell Rector de RTVV), no caiguessin en el mateix “pecat”, excloent el valencià (com han fet ara) de la televisió valenciana, amb la missa des de Torrent.
Els qui vam patir l’actitud sectària dels successius governs del PP, desitjàvem amb il·lusió un canvi. I esperàvem que els òrgans del Botànic serien més objectius, imparcials i respectuosos amb la diversitat religiosa. Però l’actitud sectària dels membres del Consell Rector, que han aprovat la fi de la missa per À Punt, em confirma que el sectarisme no era una característica només del PP. També ho és d’aquest Consell Rector d’À Punt, ja que ignora i menysprea una gran part de la societat valenciana, que demana la missa en valencià.
Davant l’actitud sectària del Consell Rector de RTVV de suprimir la missa en valencià, anoto el mail del Consell de la Ciutadania d’À Punt (c.ciutadania@cvmc.es), per si voleu adreçar-vos a aquest ens, i demanar la continuïtat d’aquest espai religiós que promou la nostra llengua i que acosta l’Eucaristia a aquelles persones que per malaltia o ancianitat no poden sortir de casa.
Els cristians valencians no volem privilegis, però tampoc no volem que se’ns arraconi o se’ns ignori. És evident que per al Consell Rector de RTVV, la missa en valencià no és un servei a la normalització lingüística (tan necessària al nostre País) i (per a ells), la missa d’À Punt té menys valor que els partits de futbol o de bàsquet.
Tant de bo el Consell Rector d’À Punt reconsideri la seva decisió i aviat puguem tornar a tindre la missa en valencià a À Punt cada diumenge.