- PUBLICITAT -

 

Fins fa poc créiem que l’origen remot de la Societat Musical Lira Castellonera era una banda de caràcter més o menys municipal creada en 1878. Valerià Benetó ha documentat fefaentment que des de 1833, si més no, ja hi havia banda de música a Castelló. El seu director, Miquel Escuder, nascut a Alemanya, havia arribat ací procedent de Gandia uns anys abans i potser fou ell el creador d’esta agrupació musical. Ben bé es pot considerar, com diu Valerià, el Mestre Fayos del segle XIX. No és el nom el que ha de determinar l’antiguitat de la banda sinó l’activitat musical continuada. Entre 1833 i 1878 no solament hi ha actuacions de la «música» o «banda» de Castelló sinó també ensenyament musical. Entre 1878 i 1908 la banda té junta i president i s’hi succeïxen diversos directors. L’any 1887 ja va participar en el Certamen de València i hi obtingué el tercer premi. Des de 1908 s’anomena «Lira Castellonense».

Banda 1833 – dibuix de Nelo Caldés

La banda va ser refundada l’any 1909 sota la batuta de Jaume Fayos Torres. Encara que el primer reglament és de 1925, des de 1909 la Lira Castellonera ja funciona amb les característiques pròpies d’una societat musical i exercix les seues tres funcions primordials: festiva i musical (banda), educadora (escola de música) i social. A pesar dels canvis de règim i de govern durant el segle XX la Societat Musical manté el seu esperit fundacional, no solament mentre visqué el mestre Fayos, sinó també en èpoques posteriors.

Coberta del reglament de 1934

El mes de març de 1932 es funda la Caixa del Músic, societat de socors mutus complementària de la Societat Musical, gràcies a la qual adquirix una dimensió social i protectora. En 1935 l’escola de música ja va admetre dos xiquetes i després de la guerra civil la banda ja va incorporar les dones.

PUBLICITAT

Un element important de la dimensió recreativa de la Societat és el seu casino i seu. El 28 de juny de 1960 es va inaugurar solemnement «la Musical». El local acull, entre altres coses, l’arxiu, d’un alt valor patrimonial, i la Biblioteca Jaume Fayos, creada en 2016, a fi de fer complir un dels objectius que el mestre Fayos es va proposar en 1925. La Musical ha acollit associacions com l’Agrupació Artística Teatral o el Club d’Escacs local. En els seus locals s’han celebrat i es celebren balls, audicions, conferències, exposicions, presentacions de llibres, etc.

Banda 1913

Entre 1925 i 1951 la Lira viu la seua edat d’or gràcies, en primer lloc, al mestre Fayos i, després, al seu successor el mestre Ayllón. Les actuacions són nombroses i el seu prestigi és reconegut per la crítica i la premsa nacional. En marxar don Luis Ayllón, el succeïren uns directors competentíssims. És una època en què es fa més difícil obtenir primers guardons en els concursos, però la banda manté el seu prestigi entre les agrupacions valencianes.

No disposem d’espai suficient per a recordar el palmarés de la banda gran o banda simfònica. En els últims anys cal destacar el retorn a la Secció d’Honor del Certamen de València (CIBM) on ha obtingut el tercer premi tant en l’edició de 2012 com en la de 2014 amb el mestre José Tello; i el segon premi en l’edició de 2019 amb Beatriz Fernández, directora des de 2015 i fins al moment actual.

La Lira Castellonera a la Plaça de Bous

La Societat Musical Lira Castellonera ha creat identitat, ha promogut la socialització de l’entorn i ha acostat la cultura musical a les classes humils. Per això en 2014 la Corporació Municipal li va concedir la Distinció Especial 9 d’Octubre, que reconeix la seua labor en l’àmbit cultural i educatiu.

La Societat Musical Lira Castellonera es regix ara per uns estatuts aprovats el 9 de maig de 2004. En les últimes eleccions del passat mes d’octubre resultà elegit president Eliseo Pla Caldés.

Concert a la Plaça l’Església

L’Escola de Música ha format musicalment i humanament milers d’infants castellonencs. En les últimes dècades també forma musicalment persones adultes que solen actuar en la Sènior Band. L’Associació Cultural «Escola de Música la Lira» es va crear el 27 de febrer del 2005 per a donar-li forma jurídica.

La Societat Musical acull també la Banda Jove i l’Orquestra Filibert Estrela. La primera, fundada en 1969 per Francisco Hernández Guirado, és dirigida des de 2003 per Raül Seguí. El seu últim guardó el va aconseguir en 2018: el primer premi del III Certament de Bandes Juvenils de Castellar-l’Oliveral. I amb l’objectiu de potenciar la formació i perfeccionament musical dels educands de corda va nàixer en 2011 la segona, dirigida des de la seua fundació per Amparo Vidal Navarro.

Lira Castellonera, concert 9 d’Octubre

En temps de pandèmia totes les entitats de la Lira han tractat d’implementar mesures per a poder continuar oferint els seus serveis. L’Escola de Música ha continuat la tasca docent a través dels mitjans telemàtics. Banda Jove i Orquestra Estrela van reprendre els assajos a l’estiu; els seus concerts s’han enregistrat i es poden vore en YouTube.

La Banda Simfònica no va poder assajar fins a l’estiu, però va dur a terme algunes activitats testimonials des dels balcons i a través de les xarxes. El tradicional concert de festes es va gravar per grups i es va projectar a la plaça de l’Ajuntament el 23 d’agost. Sí que es va fer de manera presencial el concert del 9 d’octubre, però després es tornaren a suspendre els assajos. A mitjan març s’han représ. El desig més gran dels músics és vore’s i tocar junts.

Societat Musical Lira Castellonera

Font: Article publicat en ‘El Miragall‘ de paper del mes d’abril de 2021.

- PUBLICITAT -