- PUBLICITAT -

La iniciativa, impulsada per familiars i col·lectius de memòria, recorda els 2.238 republicans assassinats entre 1939 i 1956, entre ells el castelloner Eugenio Granero Colomer

CN | Aida

Paterna / Castelló de la Ribera – Un memorial per fer justícia i memòria. Així es defineix el Memorial 2238, el primer espai dissenyat per honorar la memòria de les 2.238 víctimes del franquisme afusellades al cementeri de Paterna entre el 3 d’abril de 1939 i el 10 de novembre de 1956. El projecte, impulsat per la Plataforma de Familiars de les Víctimes del Franquisme de les Fosses Comunes de Paterna, representa el reconeixement institucional i ciutadà a desenes d’homes i dones represaliats per defensar la legalitat democràtica.

Font de les imatges: https://www.memorial2238.es/historia/

Entre aquestes víctimes hi ha noms i vides que tornen a la llum, com la de Eugenio Granero Colomer, jove llaurador de Castelló de la Ribera, afusellat a l’edat de 24 anys i enterrat a la fossa 127 del cementeri de Paterna.

Del silenci al reconeixement col·lectiu

El Memorial 2238 és fruit de dècades de lluita i organització de familiars que han treballat per trencar el silenci imposat per la dictadura. Des del primer moment del franquisme, les famílies varen convertir el cementeri de Paterna en espai de dol. Després de la dictadura, i amb l’arribada de la democràcia, començaren a aparéixer les primeres iniciatives per dignificar les fosses: tres monuments, exhumacions, actes públics i la recuperació de noms.

El nom del memorial fa referència a les 2.238 víctimes assassinades, una xifra que va ser publicada per primera vegada el 1985 en la revista El Temps, gràcies a la recerca de Vicent Gabarda, posant nom, professió i residència a cadascun dels afusellats. A partir d’eixa publicació va començar el moviment associatiu, que es reforçaria amb les exhumacions del 2000 a Priaranza del Bierzo i la Llei de Memòria Històrica de 2007.

Un espai per a la memòria i la veritat

El Memorial 2238 és molt més que una instal·lació arquitectònica. És un espai pedagògic, simbòlic i reparador, dissenyat per un equip interdisciplinari liderat per l’escultor Pablo Sedeño, amb el suport de la Generalitat Valenciana i votat massivament pels ciutadans als pressupostos participatius.

El projecte inclou llocs com El Terrer (el mur d’afusellament), El Camí de la Sang (el trasllat simbòlic dels cossos), Els Clots del Silenci (on reposen les fosses), i un espai nou amb columbaris en forma de U, una àgora i un centre d’interpretació.

Memorial d’un castelloner: Eugenio Granero Colomer

Entre els noms inscrits al Memorial hi ha el d’Eugenio Granero Colomer, nascut a Castelló de la Ribera el 10 de març de 1916, primogènit d’una família humil, republicana i treballadora. Va ser secretari general de les Joventuts Socialistes Unificades (JSU) i militant de la UGT. Quan va esclatar la guerra, Eugenio es va unir voluntàriament a la defensa de la República i va ser capturat en finalitzar el conflicte.

Eugenio Granero Colomer al cementeri de Castelló

Després de passar per les presons d’Alzira i València, fou condemnat a pena de mort el maig de 1940 per un tribunal militar feixista, i afusellat la nit del 12 de juliol del mateix any junt a 68 homes més. Està enterrat a la fossa 127, primera saca després de la fi de la guerra. La seua parella, Maruja, va mantenir viva la seua memòria, guardant records, relats i cartes, moltes de les quals van ser destruïdes per por durant la repressió dels anys 60.

Eugenio Granero Colomer

Granero és descrit pels seus familiars com un home intel·ligent, carismàtic, amb gran capacitat comunicativa i conviccions profundes, que molestava al règim per la seua claredat d’idees i habilitat per transmetre-les. Un símbol del que representà la repressió franquista: l’intent de silenciar el pensament crític i la llibertat ideològica.

Un memorial per a tots els noms

El Memorial 2238 és una reivindicació de justícia, veritat i reparació. Un espai per evitar l’oblit i per a recordar que la memòria democràtica és fonamental per al futur. El projecte continua creixent, amb la voluntat d’incorporar un mur amb els noms dels 2.238 afusellats i el conjunt escultòric previst inicialment.

Des de la Plataforma, recorden que aquesta història muda i desapareguda és la que cal estimar”, i que la dignificació de les víctimes no és només una responsabilitat moral, sinó un deure de la Democràcia.

📍 Més informació i consulta de les víctimes al web oficial: www.memorial2238.es
🔍 Fitxa d’Eugenio Granero Colomer: memorial2238.es/persona/granero-colomer-eugenio/

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací