Gran participació en la presentació del número 3 de la revista El Síndic
CN | Maria
El passat, 31 de gener, el segon pis de l’Obrera – Biblioteca Pública Municipal de Castelló es va omplir de gom a gom per a la presentació del número 3 de la revista El Síndic, una publicació d’estudis locals i comarcals editada pel Grup d’Intervenció Comunitària – La Fundació.
L’acte, que va començar a les 19.00 hores, va comptar amb la presència de nombrosos assistents interessats en la història i el patrimoni de Castelló i la Ribera. Diversos autors dels articles d’aquest nou número van intervindre en directe, com Pau Martínez Gómez, Maria Josep Cortés, Vicent Ferrer, Valerià Benetó, Pau Viciano, Rubén Galera, Xavier Martí i Ricard Escrivà Chordà, oferint detalls i reflexions sobre els seus estudis. Altres investigadors van participar mitjançant gravacions, enriquint encara més la sessió i amb un vídeo Natàlia Server Benetó.
Un número dedicat a la medicina i la sanitat en la història local
El Síndic núm. 3 recull en gran part les ponències presentades en la I Jornada Local d’Història i Patrimoni, celebrada el 14 i 15 de juny de 2024, i centra el seu eix temàtic en la medicina, la sanitat i les biografies mèdiques. Els articles que conformen aquesta edició són:
- “Un informe mèdic pericial a Castelló: el cas de Gaspar Nofre (1595)”, de Carmel Ferragud Domingo.
- “Població i pobresa als quarters de Castelló i de l’Énova als segles XIV i XV”, de Pau Viciano Navarro.
- “Unes notes sobre l’assistència sanitària al Castelló de l’edat moderna”, de Valerià Benetó Ferrando.
- “L’epidèmia de còlera dels anys 1854-1855 a la subcomarca de Castelló i les Énoves”, de Vicent Ferrer Pérez.
- “El doctor Ricardo Urios Cutayar contra l’alcalde de Castelló (1876)”, de Rubén Galera Hernández.
- “Els Pérez i altres metges d’època contemporània a Castelló”, de Francesc Xavier Martí i Juan.
A més, la secció “Documents, experiències i propostes” fa memòria de dues víctimes relacionades amb la Guerra Civil:
- “A la recerca de la memòria”, de Natàlia Server Benetó.
- “Enrique García Torres (1884-1941): fill de Sant Joanet afusellat a Paterna”, de Ricard Escrivà i Chordà.
Un projecte consolidat que continua creixent
L’edició d’aquest número ha estat a càrrec de Francesc Xavier Martí, qui va destacar la importància de mantindre viva la investigació i la difusió de la història local. La revista, publicada íntegrament en valencià, ha rebut el suport de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, que ha contribuït al foment de l’ús del valencià, i de l’Ajuntament de Castelló, que facilita la seua difusió en els àmbits especialitzats.
Amb aquest tercer número, El Síndic es consolida com una publicació de referència en la investigació històrica de Castelló i la seua comarca, amb una clara voluntat de continuar promovent l’estudi i la divulgació del patrimoni local.
L’alta assistència a la presentació i la participació activa dels autors en l’acte posen de manifest l’interès creixent per la història del municipi i l’èxit d’aquesta iniciativa, que ja prepara els seus pròxims passos.