- PUBLICITAT -

2 d’octubre de 2024: Àngel de la Guarda, dolça companyia

CN | Xavier Martí

Àngel Custodi

Dels tres arcàngels que celebràvem el passat diumenge, sant Gabriel és el menys popular en les nostres terres, i això que és el més important en la història de la salvació. Gabriel vol dir ‘home de Déu’ o “fortalesa de Déu’. És el patró dels comunicadors. A Castelló hi havia en 2006 set ‘Gabriel’, tres ‘Gabriela’ i un ‘Biel’, que és l’hipocorístic.

I continuem amb els àngels, perquè hui és el dia dels Sants Àngels Custodis o, dit d’una altra manera, dels Àngels de la Guarda, eixos sers incorporis que ens acompanyen en tot moment i ens protegixen. En la nostra església hi ha una imatge de l’Àngel de la Guarda acompanyant un infant. Es troba en una de les columnes de la part esquerra.

L’Àngel de la Guarda acompanyant un infant
Àngel Custodi

Per a les valencianes i els valencians esta festa pren un caràcter molt especial ja que celebrem l’Àngel Custodi de l’Antic Regne de València. En època foral, l’Àngel Custodi era el patró del braç reial de les Corts Valencianes, és a dir, de les ciutats i viles que estaven representades en Corts, com Castelló des de 1587. Abans se celebrava a València de manera molt solemne, com podeu llegir en este text de mossén Sorribes.

La paraula ‘àngel” significa “missatger“. Si et diuen Àngel o Àngela, pots celebrar hui la teua onomàstica. A Castelló hi ha huit “Àngel’ i 26 ‘Àngela’.

D’altra banda, l’evangeli de hui parla dels xiquets i dels seus àngels, que “veuen contínuament cara a cara el Pare en el cel”.

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací