- PUBLICITAT -

27 de setembre de 2024: I abans de Caritas, què?

CN | Xavier Martí

Sant Vicent de Paül

Hui és Sant Vicent de Paül (1581-1660), un prevere francés que va fundar la Congregació de la Missió. I amb Lluïsa de Marillac va fundar la fraternitat de les Filles de la Caritat.

Durant algunes dècades el servici de la caritat de la parròquia de Castelló s’articulava a través de la Conferència de Sant Vicent de Paül. Es tractava d’una associació de beneficència de caràcter parroquial que es dedicava a atendre els més necessitats del poble. Em consta que entre 1934 i 1936 es reunien els socis cada dijous després de la missa vespertina i de l’hora santa (cap a les 19.30). Després de la Guerra l’associació va continuar durant algunes dècades. La col·lecta d’un diumenge del mes era per als pobres: “Colecta del segundo domingo, para los pobres de la Conferencia: 586’65 pesetas” (Aleluya, 17 de novembre de 1957).

En cada època les parròquies han buscat la manera de servir els més pobres de la comunitat. En l’edat mitjana solia fer-se a través de les confraries. En les darreres dècades, a través de Caritas. En els anys cinquanta l’anomenat ‘Pan de San Antonio’ repartia pa a les famílies que patien estretors econòmiques. Així, en l’Aleluya del 17 de febrer de 1957, apareix esta informació:

“PAN PARA LOS PARADOS
1ª semana, 25 Kgs. Por ser la primera está bien. Con nuestras aportaciones tenemos que llegar a los 100 Kgs. semanales.
Seamos misericordiosos con los que carecen de pan. ¡Dios nos lo pagará!”

Atendre les necessitats peremptòries de les persones s’ha de fer tant sí com no. I també cal preguntar-se per les causes d’estes situacions. El bisbe brasiler Hélder Câmara deia: “Quan done menjar als pobres, em diuen sant. I quan pregunte per què no tenen menjar, em diuen comuniste”.

D’altra banda, la primera lectura de la missa de hui és un text molt conegut de l’Eclesiastés: “Cada cosa té el seu moment, i hi ha un temps per a cada cosa davall del cel”; i seguix una llarga sèrie de paral·lelismes: “Hi ha un temps de nàixer i un temps de morir, un temps de plantar i un temps de collir”, etc. A partir d’este fragment Pete Seeger va compondre la cançó Turn! Turn! Turn! I podeu sentir ací la versió en la nostra llengua. Bellesa i saviesa ancestral a l’estil folk.

Video: Turn! Turn! Turn! cantat per Pete Seeger & Judy Collins

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací