- PUBLICITAT -

Exaltació de la Santa Creu

CN | Xavier Martí

Fem memòria de la Passió del Nostre Senyor al llarg de tot l’any litúrgic i en diverses celebracions. El dia més important és, sens dubte, el Divendres Sant; en els oficis d’eixe dia hi ha el ritual d’adoració de la Creu. Abans de la reforma del calendari litúrgic, se celebrava la Invenció de la Santa Creu el 3 de maig. Hui se celebra l’Exaltació de la Santa Creu i es recorda el fet que l’emperador Heracli va trobar la relíquia (628) perduda en el saqueig de Jerusalem pels perses (614). Esta festa la celebrem tant els catòlics com els ortodoxos. Esta és una festa de glòria, commemorativa i profètica alhora.

Mon pare, em referia a sovint esta xarada: Un any, Sant Joan, Nadal i la Creu van caure el mateix dia, ¿això com pot ser?. Jo entenia que aquell any, ves a saber per què, el mateix dia es va celebrar el dia de Sant Joan, el dia de Nadal i el dia de la Creu. La pedreta: que en la processó del dia de la festa de Sant Joan, el sagristà de cognom Nadal, que portava la creu parroquial, va entropessar i van caure ell i la Creu. Per tant, Sant Joan, Nadal i la Creu caigueren el mateix dia.

Creu (o Cruz), pot ser nom d’home o de dona. A Castelló hi ha una persona que es diu Cruz i quatre que es diuen Maria de la Cruz.

Hui també és la vespra de la memòria de la Mare de Déu dels Dolors, patrona de Castelló (la Ribera). La nostra parròquia la celebrarà esta vesprada amb un processó breu i santa missa al col·legi-asil de Sant Doménec.

D’altra banda, l’evangeli de hui és una reflexió profunda sobre el significat de la mort de Jesús: “Déu no va enviar el seu Fill al món per a condemnar el món, sinó per a salvar el món gràcies a ell”.

Heracli troba la Santa Creu (any 628)

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací