- PUBLICITAT -

CN | Eva Remolina | AMIC

Les cataractes són una de les causes més comunes de pèrdua de visió, especialment en persones grans. Es tracta d’una opacitat del cristal·lí de l’ull, que normalment és clar i transparent. Aquesta opacitat interfereix amb la visió, fent-la borrosa o tènue, com si es mirés a través d’un vidre entelat.

Les cataractes es desenvolupen quan les proteïnes del cristal·lí es descomponen i s’agreguen, formant masses opaques que interfereixen amb la transmissió de la llum a través de l’ull. Aquest procés es produeix de manera natural amb l’envelliment, però hi ha altres factors que poden contribuir a l’aparició precoç de les cataractes o a la seva progressió més ràpida:

Factors genètics: Les persones amb antecedents familiars de cataractes tenen un risc més elevat de desenvolupar aquesta condició.

Exposició a la llum ultraviolada (UV): L’exposició prolongada a la llum solar sense protecció adequada pot augmentar el risc de desenvolupar cataractes, ja que els raigs UV poden danyar les proteïnes del cristal·lí.

Malalties sistèmiques: Malalties com la diabetis poden augmentar el risc de cataractes. Les persones amb diabetis tenen un risc especialment elevat de desenvolupar cataractes més jove.

Lesions oculars: Els traumatismes oculars poden danyar el cristal·lí i provocar l’aparició de cataractes.

Ús prolongat de corticoides: Els corticoides, especialment quan s’utilitzen de manera prolongada, poden incrementar el risc de cataractes.

Hàbits de vida: El tabaquisme i el consum excessiu d’alcohol també estan associats amb un risc més alt de cataractes.

Radiació: L’exposició a alguns tipus de radiació, incloent-hi la radioteràpia per a tractaments de càncer, pot augmentar el risc de cataractes.

El tractament de les cataractes és principalment quirúrgic. Durant la cirurgia de cataractes, el cristal·lí opac es retira i es substitueix per una lent intraocular artificial que restaura la visió clara. Aquesta cirurgia és molt segura i eficient, amb una taxa d’èxit molt alta.

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací