- PUBLICITAT -

Martiri de Sant Joan Baptiste

CN | Xavier Martí

Sebastia és un poble de 3628 habitants que es troba a la Cisjordània ocupada, un territori del qual sentim parlar, desgraciadament, en els últims mesos; en temps de Jesús formava part de Samaria. Ja en temps de sant Jeroni es venerava la tomba de Joan el Baptiste, junt amb la dels profetes Eliseu i Abdies. Sembla que els deixebles de Joan van traslladar ací el seu cadàver. En època bizantina s’hi va erigir una església dedicada al Baptiste. Des del segle VII se celebra l’aniversari de la dedicació el 29 d’agost. Este és l’origen de la memòria litúrgica de hui: el Martiri de Sant Joan Baptiste.

Archivo:Sebastia-2-179.jpg
Mesquita de Nabi Yayha a Sebastia, edificada sobre l’església de Sant Joan Baptiste – https://es.wikipedia.org/

Joan, el Baptiste, és a dir, el batejador, és u dels personatges més citats dels evangelis, No és estrany que al llarg de l’any litúrgic el recordem dos vegades: el 24 de juny (el naiximent) i el dia de hui.

Hi ha dos pobles valencians que celebren el sant hui de manera especial: Alcalà de Xivert i Artana.

Prop de nosaltres, a Algemesí, comença la novena a la Mare de Déu de la Salut. El text de la novena, escrit per Martí Domínguez Barberà, està redactat en valencià. Pareix que és possible resar en valencià.

L’evangeli de hui narra com va ocórrer la mort de Joan Baptiste en versió de Marc. Em crida l’atenció el personatge d’Herodes, que acaba sent patètic. I no puc llevar-me de la imaginació el cap del Baptiste damunt d’un plant gran, com si es tractara del cap d’un porc, i com se’l van passant vergonyosament els uns als altres.

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací