- PUBLICITAT -

Les Festes de Castelló 2024 donen el tret de sortida amb la revelació de la portada del Llibre de Festes, obra de Cristian Capsir, en una cerimònia que reuneix autoritats, festers i col·laboradors

CN | Aida | Fotos: Joanjo Puertos

Les Festes de Castelló 2024, oficialment ahir divendres, 16 d’agost, va tindre el primer acte important amb la presentació del tradicional Llibre de Festes a l’INMAVI. L’acte, celebrat a les 20.30 h, va marcar l’inici formal d’unes festes que s’anticipen plenes d’activitats i emocions per a tots els veïns i veïnes, l’acte va ser presentat per Cintia Daràs.

La presentació va començar amb la revelació de la portada del llibre, un moment que va generar gran expectació entre el públic assistent. L’obra guanyadora, creada per Cristian Capsir Penalva, va captivar els presents amb un disseny que representa el carrer Major de Castelló, envoltat per les icones més significatives del poble, com el mercat, el pont, el tren, l’Ajuntament i altres. Durant l’acte, Capsir va explicar com va sorgir la idea del disseny, ressaltant la importància de cada element en la composició.

Cristian Capsir Penalva
Portada llibre autor Cristian Capsir Penalva

Després de l’entrega del premi a Capsir, va ser el torn de Rubén Galera Hernández, aquets va oferir una intervenció completa i detallada durant la presentació del llibre de Festes Majors i de Moros i Cristians de 2024, destacant-ne tant la qualitat com el procés de creació. Va començar felicitant Cristian Capsir Penalva, guanyador del concurs del cartell de festes, i va reconéixer l’originalitat de la seua obra.

Rubén Galera Hernández

Quant al contingut del llibre, Galera va explicar que està format per 84 pàgines, sense comptar la part comercial, i que la principal novetat d’enguany és el canvi d’estil respecte als últims anys, donant més protagonisme a la verticalitat del text i a la combinació de majúscules i minúscules en els títols i subtítols.

En la seua intervenció, Galera va posar en relleu la secció de les salutacions protocol·làries, on es poden trobar els textos de l’alcaldessa, el regidor de Cultura Festiva, el president de l’Associació Festera de Moros i Cristians (AFMiC), el rector, i els protagonistes de les festes, com les Festeres i els Festers Majors. També va mencionar la participació especial d’altres figures destacades, com la Sultania i la Capitania, així com d’exdirectores de la Lira Castellonera, periodistes locals i entrenadores del Club de Patinatge de Castelló.

Galera va continuar destacant la secció “Castelló vist des de…”, que per quart any consecutiu dona veu a les castellonenques que viuen fora del poble, i va mencionar amb especial atenció les contribucions de Marta Peris Ferri des de Cardiff i Concha Luna Molina des de Bordeus. També va posar èmfasi en la recuperació històrica de les festes de fa 50 anys, incloent articles sobre els Jocs Florals i els records del poeta Vicent Andrés Estellés.

A més, Galera va destacar la “Memòria gràfica”, una selecció de 12 imatges en què les persones són les protagonistes, incloent fotografies de veïnes, caçadors, segadors d’arròs, i fins i tot un equip femení d’handbol de Castelló jugant a la plaça de bous de Xàtiva.

En la secció historicoliterària “La nostra gent, la nostra història”, Galera va fer una menció especial als premis Ausiàs March de poesia infantil, destacant els guanyadors Ferran Andrés Sisternes, Albert Úbeda Martí, i Marc Molina Martínez, pels seus poemes sobre la pesca, el riu i el jardí, respectivament.

Pel que fa a la secció d’història, Galera va resumir els articles d’investigació local, com “Castelló a tir de pedra” de Valerià Benetó Ferrando, sobre l’ús de la pedra en jocs tradicionals, “El correu postal i els carters de Castelló en el segle XX” de José Vicente Climent Vila, i les memòries d’Elvira López Aviñó sobre el llavador de l’Ermita i el barri del Calvari. Galera també va mencionar la seua pròpia contribució amb un estudi sobre els dos primers llavadors civils i públics de Castelló, destacant la importància de preservar aquesta part del patrimoni local.

L’acte va comptar amb la presència de l’alcaldessa, diversos regidors, representants dels Moros i Cristians, col·laboradors del llibre de festes, i pràcticament la totalitat dels festers i festeres de 2024, en una vetllada que va donar el tret de sortida a uns dies que prometen ser inoblidables per a tot el poble.

Galeria de fotos Joanjo Puertos

Presentació portada i llibre de Festes 2024 - Cristian Capsir_2

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací