- PUBLICITAT -

Vespra de la Mare de Déu d’Agost

CN | Xavier Martí

Just a la mitat del mes d’agost l’Església universal celebra la Mare de Déu en el misteri de la seua assumpció al cel. No s’ha de confondre amb l’Ascensió. L’Ascensió és del Senyor Jesucrist, és a dir, la seua pujada al cel. La Mare de Déu, però, no pot ascendir al cel per ella mateixa: ha de ser assumpta, és a dir, ha de ser atreta, elevada al cel. Perdoneu estes reflexions teològiques en este dia tan bascós, però hem de tindre algunes nocions bàsiques sobre el cristianisme.

Els valencians hem sigut grans defensors d’este dogma, que no va ser definit oficialment fins a l’any 1950.

La Mare de Déu de l’Assumpció és titular de la Seu de València, de la Seu de Xàtiva, de la Seu de Sogorb, de la cocatedral de Castelló, de la basílica d’Alacant, de la basílica menor d’Elx, de l’església col.legial de Gandia, de l’església arxiprestal de Morella i d’un bon grapat d’esglésies parroquials valencianes, entre elles la del nostre Castelló.

Encara que no ho tenim documentat, podem afirmar que l’església de Castelló fou fundada pel rei Jaume I i fou dedicada a Santa Maria en el misteri de la seua Assumpció. Potser un altre dia vos explicaré la importància de la creació d’una xarxa parroquial per a la colonització del nou Regne de València.

Hui és la vespra de la festa. Demà heu de felicitar les que es diuen

Assumpció, Assumpta, Sussi i Sumptín. També podeu felicitar a les ‘Reyes’, perquè a Sevilla demà és Nuestra Señora de los Reyes. Hi ha gent que demà també sol celebrar l’onomàstica de Maria, Mariona, Mireia i Míriam.

Per als pobles de l’antic terme particular de Xàtiva demà és un dia molt important, perquè comença allí la Fira d’Agost, la nostra fira (després de la de Santa Llúcia, clar). [Continuar llegint]

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací