- PUBLICITAT -

Els Sants de la Pedra, patrons de Castelló (i V)

CN | Xavier Martí

Fins ara vos he descrit el que hi ha dels sants Abdom i Senent fora de l’església de Castelló. Per acabar, hui vos diré com estan presents els nostres patrons dins del temple.
El testimoni més antic el trobem en una clau de volta de la nau central de l’església; s’hi poden observar unes imatges poc perfilades dels sants, cosa que indica que són prou antigues, potser del segle XV.
D’una manera ben visible, com correspon a uns patrons, els trobem en el retaule de l’altar major. Són imatges fixes i no es poden traure en processó. Les imatges anteriors, refetes l’any 1844, foren destruïdes el mes de juliol de 1936. El retaule de l’altar major és obra del tallista i escultor José María Roig, que tenia el taller a la plaça del Portal Nou de València. Per tant, este deu ser l’autor de les imatges. El retaule degué instal·lar-se en 1952, però encara calia decorar-lo. L’Aleluya de 31 de maig de 1953 deia: “Para terminar la obra ingente del Altar Mayor y quedar con garbo, faltan unas 12.000 pesetas”. El responsable de la decoració fou Juan Cabañes i va costar 35.000 pesetes. L’Aleluya de 5 de juliol de 1953 deia: “Con un sobrante de 59 pesetas, damos por terminada esta etapa de Reconstrucción Parroquial”.
Per últim, la rectoria conserva un reliquiari de mitjan segle XIX amb uns fragments d’ossos de sant Abdó i sant Senent. Estes relíquies  són els que es donaven a besar el dia de la seua memòria.

D’altra banda, l’evangeli de hui ens narra l’execució de Joan el Baptiste. Este passatge presenta diversos nivells de lectura, com tots. D’entrada, és clar que el final del precursor anuncia un final semblant per a Jesús. Ens podem detindre també en l’arbitrarietat dels poderosos, representats ací pel tetrarca Herodes. I aixina estem, al cap de vint segles… O no… [Continuar llegint]

Sant Joan Bautista

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací