L’esdeveniment cultural, que ret homenatge a una tradició mil·lenària, inclou per primera vegada la Maerà infantil per a fomentar la participació dels més menuts i menudes
CN | Aida | Fotos: Joanjo Puertos
El cap de setmana passat, Antella va acollir la XII edició de la Maerà, un esdeveniment que homenatja una tradició mil·lenària valenciana reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 2022. Organitzada pels Maeros del Xúquer, aquesta edició ha registrat una participació rècord, tal com va preveure Leo Part, president de l’entitat.
La jornada de dissabte va començar a les 9 del matí a l’Esgoletja de Sumacàrcer, on els participants van iniciar un recorregut de quasi 8 quilòmetres pel riu Xúquer. Aquest trajecte, que emula l’antic transport de la fusta per construir mobles, caixes i vaixells, va finalitzar cap a les 20.00 a l’assut d’Antella. Leo Part va destacar que aquesta tradició està documentada des del segle XII per Al-Idrisi, geògraf i cartògraf, i va subratllar l’especificitat valenciana en el treball amb fusta.
L’assut d’Antella, històricament utilitzat per al recompte de troncs des del segle XV, va ser el punt culminant de la jornada, on els participants van ser rebuts per la Muixeranga d’Alginet. Aquesta manifestació cultural va aportar un emotiu tancament a l’esdeveniment.
Novetat engrescadora: La Maerà Infantil
Una de les grans novetats d’aquesta edició va ser la primera Maerà infantil, celebrada diumenge 28 de juliol a l’assut d’Antella. Aquesta experiència pilot, iniciada sobre les 11 del matí, va permetre als xiquets i xiquetes participar en la conducció de troncs pel riu, concloent amb l’arrossegament dels troncs fora de l’aigua per part dels ganxers. Aquesta activitat va tenir com a objectiu fomentar el coneixement i la perpetuació d’aquesta tradició entre els més joves.
La Maerà d’Antella no només és una festa cultural, sinó també una manera perquè la gent connecte amb les seues arrels i celebre una part important del patrimoni històric valencià. Aquesta edició ha demostrat una vegada més la vitalitat i rellevància d’aquesta tradició, assegurant la seua continuïtat per a les futures generacions.