CN | Aida
Aquest passat diumenge, 7 de juliol de 2024, l’Auditori Rex de Castelló va ser testimoni d’un esdeveniment musical especial dins del projecte “Majors i Música”, impulsat per la Federació de Bandes de la Comunitat Valenciana (FSMCV) i Caixa Popular. Eren les 19.30 h quan les bandes Jove i Sènior de la Societat Musical Lira Castellonera, dirigides per Víctor Gómez Monterde, van oferir un concert memorable que va destacar la importància de la música com a eina d’unió intergeneracional.
La Societat Musical Lira Castellonera és una de les set úniques societats musicals del País Valencià seleccionades per participar en aquesta iniciativa. El projecte “Majors i Música” pretén visibilitzar i posar en valor el treball, el compromís i la dedicació de les persones majors que integren aquestes societats musicals. Aquest moviment artístic, educatiu i social és reconegut per la seua capacitat d’unir generacions al voltant de la música. La iniciativa inclou concerts i altres activitats destinades a reconéixer la importància d’aquest col·lectiu en la societat, fomentant valors com la intergeneracionalitat, la inclusió social i la integració de persones a través de la música.
Una de les característiques més destacades de les bandes de música és la relació social i col·laborativa que s’estableix entre els seus membres. Músics de totes les edats i condicions es reuneixen cada setmana per assajar i preparar els seus concerts i actuacions. En aquest ambient enriquidor i d’intergeneracionalitat, tots els músics creixen com a persones i artísticament. La FSMCV compta amb societats musicals compostes íntegrament per persones majors, així com amb bandes de majors o sèniors entre les seues unitats artístiques. Aquest projecte conjunt entre Caixa Popular i FSMCV pretén reconéixer la importància d’aquest col·lectiu en la societat, utilitzant la música com a fil conductor per unir generacions i promoure valors socials.
El concert es va dividir en dues parts, protagonitzades per les bandes Jove i Sènior de la Societat Musical Lira Castellonera. La Banda Jove va obrir el programa amb les següents peces:
1. Karrasketón de La Fúmiga, arranjament de José Beteta
2. Queen in Concert, arranjament de Jay Bocook
3. La Entrada (Pasdoble) de Quintín Esquembre
4. Beatles: 1964!, arranjament de Michael Brown
5. Chimo (Marxa Mora) de José María Ferrero
La segona part va estar a càrrec de la Banda Sènior, que va interpretar:
1. Suspiros de España (Pasdoble) d’Antonio Álvarez Alonso
2. Agua, Azucarillos y Aguardiente (Selecció) de Federico Chueca
3. Frenesí d’A. Domínguez, arranjament de Naohiro Iwai
Per culminar el concert, les bandes Jove i Sènior es van unir per interpretar la 5a SINFONÍA/MAMBO Núm. 5 de Beethoven/Pérez Prado, amb arranjaments de Miyagawa.
Vídeo complet del concert
L’acte va ser presentat per Vicent Climent i Lluna Climent, iaio i neta, simbolitzant la connexió intergeneracional que caracteritza aquest projecte.
Durant el concert, es va demanar la presència a l’escenari dels convidats especials: Ricardo Sales Ballester, Vicepresident de la FSMCV; Toni Aliaga Tortajada, President Comarcal de la Delegació de La Ribera Alta de la FSMCV; José Maties Díez, Responsable de Societats Musicals de Caixa Popular; i David Oliver Borràs, Director de l’Oficina de Caixa Popular d’Alberic. També va pujar a l’escenari Eliseo Pla Caldés, president de la Societat Musical Lira Castellonera.
David Oliver i Eliseo Pla es van dirigir al nombrós públic assistent, destacant la importància d’aquest tipus d’iniciatives que fomenten valors com la intergeneracionalitat i la inclusió social. A continuació, Ricardo Sales i José Maties van fer entrega de dos instruments a la Societat Musical Lira Castellonera, en reconeixement del seu esforç i dedicació.
Aquest esdeveniment va ser un clar exemple de com la música pot servir de pont entre generacions, creant un espai de diàleg i col·laboració on músics de totes les edats poden créixer junts, tant personalment com artísticament. Els assistents van marxar emocionats i amb l’esperança de futurs concerts que continuen posant en valor la riquesa cultural de la nostra gent.