- PUBLICITAT -

Pobles i ciutats catalanoparlants donen la benvinguda a l’estiu amb festes tradicionals i rituals culturals

CN | DiariLaVeu | Sebastià Carratalà

Sant Joan és una de les festes més destacades arreu dels territoris catalanoparlants i la vespra, amb centenars de tradicions ben arrelades a la nostra cultura, marca l’inici de l’estiu. Una nit màgica que combina cultura, tradició i festa.

Des de temps immemorials, l’home ha celebrat el solstici d’estiu amb festes de foc. La festa que l’església cristiana va fer coincidir amb sant Joan Baptista s’ha convertit en una mena de celebració col·lectiva en què la gent ix al carrer per a dur a terme tot un munt de costums i pràctiques vinculades, de manera ancestral, amb el ritu solar i l’arribada de la calor. Per això, aquesta nit es converteix en un moment de pràctica socialitzadora d’exaltació de la vida en el qual elements com ara el foc i l’aigua es barregen amb músiques i balls.

Algunes festes al País Valencià

Així, aquesta nit podem trobar tradicions, festa i diversió en nombrosos pobles i ciutats del País Valencià. Al Cap i casal està preparat el dispositiu que permetrà als ciutadans gaudir d’una nit de fogueres i festa a la platja de la Malva-rosa. Els accessos cap al passeig marítim estaran tallats al trànsit privat i es recomana fer ús dels transports públics, que aquesta nit reforcen els seus serveis.

Per la seua banda, Alacant està en plenes festes de Fogueres, i els veïns i visitants que vulguen gaudir de la nit màgica ho podran fer a la platja del Postiguet, la més urbana de la ciutat, on podran complir amb el ritu de banyar-se els peus al mar o saltar les ones i seguir la tradició que afirma que complir amb aquest ritual assegura un any de bona sort.

A Castelló de la Plana milers de persones acudiran a les platges entre del Pinar, el Gurugú i el Serradal. A les 23 h, hi haurà un correfoc a càrrec de «Dimonis de la Plana» i, tot seguir, s’encendrà la foguera.

Sens dubte, els pobles costaners viuen amb plenitud i accessibilitat la revetlla de Sant Joan amb foc i banys col·lectius, però, a l’interior del país, el ritu del bany també té lloc, per exemple, a Viver (l’Alt Palància) amb la tradició de la nit de la remullada.

Agunes localitats fan festa i fira entre sants, com ara Vinaròs (el Maestrat) o Alberic (la Ribera Alta), amb la Fira i Festa de Sant Joan i Sant Pere. Altres, tenen barris en què celebren Sant Joan, com ara Nules (la Plana Baixa). I també hi ha que fan festa major, com és el cas d’Altea (la Marina Baixa) o Xàbia (la Marina Alta), amb el salt de la foguera amb la corona florida.

Coques de Sant Joan

Coques i bruixes

A més, aquesta nit cal tastar les coques de Sant Joan, ja que se n’elaboren de ben variades per tot el nostre domini lingüístic. A Alacant pren un protagonisme especial la coca amb tonyina, feta amb la ventresca d’aquest peix com a ingredient principal i acompanyada de bacores.

També hi ha el costum que diu que aquesta és una nit de bruixes i d’éssers fantàstics, dels quals també, a totes les nostres comarques, anem ben servits. També és nit per a collir herbes remeieres que, durant unes hores, adquireixen poders màgics.

Tradicions, festes, costums, menjars i tantes altres coses que converteixen la nit de Sant Joan en una de les més intenses de l’any.

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací