- PUBLICITAT -

El Teatre de l’Abast Posarà en Escena l’Obra a la Plaça de la Seu el 21 de juny

El 19 de juny del 1707 Felip V de Borbó va decretar la crema de Xàtiva en un intent d’esborrar la ciutat físicament, històricament i jurídicament. Enguany l’urbicidi borbònic contra la memòria dels valencians serà recordat el 21 de juny amb un gran espectacle a la plaça de la Seu, a càrrec de la companyia Teatre de l’Abast, «per a posar en relleu aquest fet, un dels més transcendentals de la història de Xàtiva, ja que marca un abans i un després», ha explicat el regidor de Cultura, Alfred Boluda.
Així ho ha expressat el regidor de Cultura en la presentació de les activitats al voltant de la commemoració de la crema de Xàtiva, un acte en què també han participat els membres de la companyia Teatre de l’Abast Ramon Rodenas i Lucía Aibar, i l’autor i dissenyador del cartell, Cesc Roca.
«L’acte naix de la voluntat de reivindicar el passat com a una opció de present i també de futur. Un reconeixement al renaixement de la ciutat, més enllà de la seua destrucció. Una ciutat que ha anat refent-se i reinventant-se fins a arribar al que hui és en l’àmbit patrimonial, simbòlic i, fonamentalment, humà», ha subratllat Boluda.
A més, el 19 de juny, jornada en la qual es va iniciar la crema de la ciutat, es farà un acte institucional a la pedra dels Maulets per a retre homenatge als defensors de la plaça durant el setge, i a finals de juny o principis de juliol està previst el lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Xàtiva.

Presentació de l’espectacle sobre la crema de Xàtiva per Felip V de Borbó | DLV

Proposta dinàmica i commovedora

L’espectacle del dia 21, produït en gran part per professionals xativins, amb música i dramatització en directe, farà un recorregut des de la crema fins als nostres dies de la mà de Vicent Andrés Estellés, i donarà el tret d’eixida a la celebració de l’Any Estellés. Serà una proposta dinàmica i commovedora dirigida tant al públic jove com adult, i on hi haurà moltes sorpreses. «Estem molt emocionades i contentes de poder dur a terme aquesta commemoració. És molt especial perquè té un marcat sentit de pertinença i compta amb socarrats i socarrades», ha indicat l’actriu Lucia Aibar, de Teatre de l’Abast, qui ha remarcat que «estem treballant amb molta il·lusió, tractant de preparar un espectacle original fet a mesura».

Per part seua, l’actor xativí Ramon Rodenas, recentment reconegut amb el premi a millor interpretació per l’Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians, ha exposat que «feia temps que acudia a aquest acte commemoratiu i em fa molta il·lusió poder participar-hi amb la meua companyia», alhora que ha agraït a Teatre de la Lluna la gran tasca que han fet els darrers anys. Rodenas ha assenyalat que «ja ens hem endinsat molt en l’urbicidi, i per això ara contarem la història des d’una distància temporal». «Han passat 317 anys i han passat moltes coses, i crec que eixe fet va deixar una cicatriu molt gran al poble, però ha cicatritzat», ha destacat. «La ciutat respira llum, i parlarem de molts referents culturals i de molta gent més desconeguda que és increïble en els seus camps. No ens focalitzarem en les cendres, sinó en el renaixement», ha ressaltat.

Iconografia xativina

A més a més, aquest espectacle compta amb un cartell específic, obra de l’artista xativí Cesc Roca, que pica l’ullet a la iconografia xativina. Trobem una font al centre, on es capbussa a Felip V cap per avall, «una al·legoria del fet que l’aigua de les fonts de Xàtiva pot amb el foc», i també s’escenifica l’arròs al forn de Xàtiva, la plaça del Mercat o el Castell, entre altres.

«Estic orgullós de poder fer aquest cartell perquè els meus primers passos van ser fent coses sobre Xàtiva, i després de la Fira, la commemoració de la crema de la ciutat és un dels fets més importants de l’any». Roca ha explicat que amb el cartell, ple de colors respectant el seu estil, «he volgut passar del que és el gris de les cendres als colors de l’autoestima del poble xativí, que té molt de talent».

 

- PUBLICITAT -

Comentaris

Introduïu el vostre comentari
Introduïu el vostre nom ací