L’organització proposa obrir l’embassament de Bellús, en millor situació actualment que els últims anys
DiariLaVeu.cat | Manuel Lillo i Usechi
El sindicat agrari La Unió Llauradora ha reclamat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer que es puga garantir el reg als regants del riu Albaida amb el manteniment del seu cabal ecològic. L’organització agrària considera que aquest objectiu és viable.
Ho justifiquen explicant que la zona del riu Albaida, compresa entre l’embassament de Bellús (Vall d’Albaida) i la confluència amb el riu Xúquer, dona abastiment hídric a sis comunitats de regants, per la qual cosa «és totalment compatible mantindre el cabal ecològic del riu Albaida assegurant el reg dels camps de cultiu», segons asseguren des de l’entitat.
Tot i que la demarcació on hi ha declarada sequera per part de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, des de La Unió Llauradora recorden que aquesta sequera no està en situació prolongada, tal com sí que ho estan les confederacions del Palància o del Serpis. «Per tant, de moment no caldria plantejar-hi restriccions», apunten.
D’altra banda, el sindicat proposa obrir l’embassament de Bellús, que posseeix una capacitat de 69 hectòmetres cúbics i actualment es troba al 24,62% de capacitat, segons dades de La Unió Llauradora, «mentre que les dades dels deu últims anys en aquesta mateixa època han sigut del 22,75%». Per tant, conclouen, «hi ha suficient aigua a l’embassament de Bellús per a atendre les necessitats del cabal ecològic i d’aigua de reg».
Més alternatives
L’entitat també aposta per utilitzar la séquia d’Escalona, al seu pas pel riu Albaida, «per a garantir el cabal en el curs sota el riu, una opció que s’ha emprat ja altres anys amb bons resultats», consideren.
Per últim, La Unió Llauradora sol·licita un diàleg amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i els regants afectats abans de tallar el subministrament del reg. Amb aquesta intenció, demanaran una reunió «urgent» amb el comissari d’Aigües de la Confederació, Marc Garcia, per a «analitzar la situació i plantejar solucions».
Segons entenen, «no es pot tallar el reg de la nit al dia, perquè comença la temporada de reg just en un moment en què patim la falta de plugues i amb elevades temperatures. El diàleg ha de prevaldre per damunt de tot», apunten des de La Unió Llauradora.