- PUBLICITAT -

CN | Aida | Fotos Joanjo Puertos

Aquest matí, diumenge 21 d’abril, els apassionats de la història i la cultura han tingut l’oportunitat d’explorar la desconeguda i oculta fins fa un temps la València Republicana en una eixida organitzada per l’Ajuntament de Castelló. L’objectiu d’aquesta iniciativa ha estat reconéixer i valorar el llegat republicà de la ciutat, oferint als participants la possibilitat de descobrir els indrets emblemàtics i els esdeveniments rellevants d’aquell període cabdal de la nostra història.

La ruta ha estat dirigida per José María Azcárraga Testor, reconegut membre del col·lectiu ‘Alumni UV’ i del grup ‘Patrimoni del Lluís Vives’. Azcárraga, biòleg de formació i antic professor de l’Institut Lluís Vives, ha dedicat la seua carrera a explorar i divulgar la memòria històrica, republicana i de la guerra civil a través de rutes guiades, publicacions i exposicions.

Durant la ruta, els participants han tingut l’oportunitat d’observar i reflexionar sobre els esdeveniments ocorreguts en llocs específics quan València era la capital de la Segona República i les conseqüències que va tenir enfront de les represàlies del bàndol colpista. Aquest recorregut, amb una perspectiva arqueològica, utilitza els vestigis materials per desenterrar les històries ocultes, alhora que promou una visió reivindicativa del patrimoni amagat durant la dictadura.

L’eixida de l’autobús cap a València estava programada a les 8.30 del matí, amb punt de trobada a la porta de l’IES Vicente Gandia. A València, el punt de trobada ha estat les Torres de Serrans, on els participants han estat rebuts per Azcárraga i Lluís Piqueras, especialistes en la temàtica.

El recorregut, que ha començat al voltant de les 9.35 del matí, ha portat els participants pels carrers i places que van ser testimonis d’aquell període de la història de València. La primera parada ha estat a les Torres de Serrans, lloc que es va adequar per salvaguardar els quadres de museu del Prado, altres llocs destacats han estat amb explicacions molt didàctiques per part d’Azcárraga, el refugi situat prop de les Torres de Serrans, el refugi situat prop del Palau de la Generalitat, el refugi a la plaça del Patriarca, els impactes de les bombes a la façana de l’Ajuntament de València i, finalment, l’IES Lluís Vives, on s’ha pogut accedir dins del refugi i s’ha vist una projecció al mateix que encara es conserva.

Aquesta eixida ha proporcionat una oportunitat única per als interessats en aprofundir en la història i la cultura del nostre país, així com per als curiosos que desitgen explorar els esdeveniments que van marcar una època en el nostre passat col·lectiu.

Alguns documents recomanats relacionats amb la València Republicana són ‘Tempesta de Ferro: els refugis antiaeris de València’, ‘Al refugi’ de José Maria Azcárraga Testor i José Peinado Cucarella, i ‘Visions de Guerra i de Reraguarda’. Podeu accedir-hi fent clic damunt de les imatges.

A més, per a veure les més de 300 fotografies de l’eixida realitzades per Joanjo Puertos, ací baix o podeu visitar l’àlbum a Flickr clicant ací.

21042024-La  València Republicana 2024_112

- PUBLICITAT -