Conferència de Pau Viciano a l’Obrera
CN | La Fundació
El pròxim divendres 23 de febrer esteu convidats a una nova conferència del Grup d’Intervenció Comunitària de Castelló–La Fundació que tindrà lloc a Castelló (el de la Ribera Alta). El doctor en Història Pau Viciano ens parlarà sobre els orígens de la impremta valenciana.
En 1474, ara fa 550 anys, apareixia el primer llibre imprès a València: les Trobes en lahors de la Verge Maria. Es tracta del primer llibre literari imprès a la Península i, sobretot, del primer en la nostra llengua. Veurem quines característiques tenia aquesta obra sorgida en el context del Segle d’Or valencià i de quina manera s’ha valorat la seua importància al llarg dels segles XIX y XX.
L’únic exemplar conservat de les Obres o trobes en lahors de la Verge Maria es custodia a la Biblioteca Històrica de la Universitat de València. Per commemorar este 550é aniversari, la Biblioteca presentarà a partir del 25 d’abril l’exposició Trobes: 550 anys de la impremta a València. La mostra es podrà visitar al Centre Cultural La Nau. Pau Viciano és un dels comissaris d’esta exposició, on podrem contemplar l’exemplar original de les Trobes i una selecció d’incunables de la col·lecció de la Universitat; també se’ns oferirà la possibilitat de fer una immersió en el món de la impremta, la seua invenció i la seua difusió per Europa.
Pau Viciano (Castelló de la Plana, 1963) és professor del Departament d’Història Medieval I Ciències i Tècniques Historiogràfiques de la Universitat de València. Les seues línies de recerca han estat l’economia medieval i els usos polítics de la història, amb obres com La temptació de la memòria (Premi Joan Fuster d’assaig 1995). Com assagista ha publicat diversos obres sobre les aportacions de Joan Fuster. Actualment treballa també en la història dels arxius i del llibre.
Vos esperem al segon pis de l’Obrera de Castelló (el de la Ribera Alta) a les 19.00 h d’este últim divendres de febrer.
Amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castelló.