- PUBLICITAT -

 

El passat divendres 15 de Novembre de 2019 la Societat musical va encetar els actes festius de Santa Cecília 2019 amb una xerrada sobre la data de formació de la Banda de Música a càrrec de Valerià Benetó.

Amb un gran número d’assistents a l’auditori Rex la xerrada va ser presentada per l’anterior Arxiver municipal Vicent Ferrer Pérez i després de la introducció de Vicent, va intervenir  Valerià Benetó desglossant amb suficient claredat, la hipòtesi que ens portava baix del braç, ‘La Banda de música és anterior a la data oficial de 1878′. Partint d’esta singular data i traçant un doble camí, un de baixada cercant el nom amb que ens hem anomenat, els directors que diuen hem tingut i la satisfacció de donar a conèixer dos novetats històriques a estos temes referits, El nom que va dur la banda fins el 1908 i el llistat més afinat de  directors des de l’oficiosa data en el qual encara faltava incloure un fill de Castelló, que durant dos mesos es va fer càrrec de la formació musical.

PUBLICITAT

Va insistir Valerià i en açò va canviar la direcció de la caminada encarant-se cap amunt, intentant remuntar tot el possible que puga portar-nos la documentació, que no deu ser el nom sinó l’activitat continuada la que conforma el dret d’acreditar-se més antics, que el que havíem cregut fins ara.

Retalls de diaris anteriors a la data convinguda fins ara del 1878, ja parlaven d’una Banda Local, emboscada  per la documentació, hi ha una sèrie de pagaments que ens enllacen amb una contractació de la Banda per amenitzar el pas dels Reis i Reial Família per l’estació de Manuel en 1858, o els cops d’Estat impulsats o frenats per certa tendència política eren sempre, celebrats amb la música de la banda de: La Vila, de la Población, del Batallón de la milícia de esta Villa etc. acompanyada per documentació relativa a la Banda de Música, el concepte de més continuïtat està més que assegurat doncs 1854, 1843 i 1836 ni més ni menys que als actes de l’Ajuntament es troba la informació, com el gros de la documentació que es troba als papers que la Milícia Nacional va deixar plasmada i ara reposa a l’Arxiu Municipal.

Quasi feia una hora que havia començat l’acte i s’intuïa la carcassa final, i amb gran desenfado el ponent es dirigí a l’interessat públic i els digué:

Vostès estan una hora esperant que jo els llisca este document, abans de mostrar-lo sols dir que he tardat nou anys per a trobar-lo, i estic molt content, i passe a comentar-lo.

Ah! Que vostè tampoc va estar, i li agradaria saber com s’acaba esta història, doncs ací la tenen resumida en un vídeo, ja que Castelló Notícies ha adequat l’acte a la mida d’un audiovisual ‘convenient’ d’un programa cultural.

Si haguérem de traure una conclusió, una vegada coneguda la troballa de Benetó, tot es resumiria en dir: “Castelló fent música de Banda des del 1833”.

Redacció CN

Xerrada ValeriÀ Benetó – SM Lira Castellonera – inicis

Flickr Album Gallery Pro Powered By: wpfrank
- PUBLICITAT -