- PUBLICITAT -

CN | Josep Miquel Bausset | Laudate Deum

Aquest és el títol de l’exhortació apostòlica del papa Francesc sobre la cura del medi ambient. Publicada el 4 d’octubre, festa de Sant Francesc d’Assís, aquest text, amb sis capítols i 73 punts, vol completar, huit anys després, l’encíclica del papa, “Laudato si”, del 2015.

En el primer capítol, titulat, “la crisi climàtica global”, el papa ens recorda que el canvi climàtic que patim és innegable i els seus efectes cada vegada més evidents, “malgrat alguns intents de minimitzar-los o ridiculitzar-los”. I és que, com ens diu el papa i com admet ja tothom (a excepció dels negacionistes), l’activitat humana és responsable d’aquest canvi climàtic.

El papa a favor de salvaguardar el planeta

En el segon capítol (Més paradigma tecnocràtic), el papa ens recorda que la natura no és un recurs a explotar sense mesura i ens demana reconèixer que l’ambició desmesurada, tan freqüent als nostres dies (i que hauríem d’evitar), no és sostenible èticament.

En el tercer capítol d’aquesta exhortació apostòlica, el papa, que ens posa al davant “la debilitat de la política internacional”, ens urgeix a la cooperació global per mitjà d’acords multilaterals entre els estats, ja que l’enfocament actual i els acords que s’han pres en temps anteriors, són insuficients per frenar la crisi climàtica que patim.

Hem de frenar el canvi climàtic

En el capítol quart el papa tracta sobre les “conferències sobre el clima: avanços i fracassos” i ens encoratja a superar les postures egoistes dels països, en benefici del bé comú.

El capítol cinc, sobre què s’espera de la COP 28, (que se celebrarà a Dubai a finals de novembre i principis de desembre), el papa ens recorda, com ha fet ja altres vegades, que “malgrat les negociacions i acords”, dissortadament, “les emissions globals continuen creixent” i fent malbé el planeta.

El papa ens convida a tindre cura del planeta

Finalment en l’últim dels capítols d’aquesta exhortació apostòlica, (les motivacions espirituals), el papa fa una crida a tots els hòmens i dones “de totes les confessions religioses, a reaccionar” per tal de trobar una solució a aquesta greu situació del canvi climàtic.

I és que com ens recorda el papa, “no estem reaccionant prou” i per això mateix “estem a prop del punt de ruptura”. Amb aquest text, el papa fa una crida urgent als estats, perquè passen de la despreocupació a una “corresponsabilitat davant l’emergència del canvi climàtic, abans no siga massa tard”.

Hem d’evitar la destrucció del planeta

El papa, que insisteix (per als qui encara ho continuen negant), sobre “l’origen humà del canvi climàtic”, ens recorda també que quan “un ésser humà pretén ocupar el lloc de Déu, és converteix en el pitjor enemic per a sí mateix”, ja que, en la seua ambició i la seua avarícia desmesurada, fruits del propi egoisme, l’home destrueix el medi ambient i es destrueix a si mateix.

El papa Francesc, huit anys després de la seua encíclica, “Laudato si”, amb l’exhortació “Laudate Deum” fa una crida a caminar “en comunió, junts, sinodalment” i també al compromís en “la reconciliació amb el món que ens acull”, perquè no acabem de fer malbé el planeta. Per això el papa ens recorda que aquest món nostre “es va enfonsant i potser acostant-se a un punt de fallida”. I és que “l’impacte del canvi climàtic perjudicarà de manera creixent les vides i les famílies en l’àmbit de la salut, les fonts de treball, l’accés als recursos, l’habitatge i les migracions forçades”.

Hem de frenar la destrucció del planeta

Amb aquesta exhortació apostòlica, el papa Francesc, que ens adverteix de l’impacte de la crisi climàtica, assumeix i defensa els postulats ecologistes i denuncia els negacionistes del clima i també els governs que ridiculitzen la seua importància. Per això Francesc exigeix en aquest text, mesures urgents per frenar el canvi climàtic i salvar el planeta.

Aquesta exhortació apostòlica ens convida a revisar (i a rectificar) la nostra manera de viure, sovint superficial i frívola i a canviar el consumisme per la frugalitat i l’austeritat, la competitivitat per la cooperació i l’egoisme per la generositat i la solidaritat amb els qui més pateixen.

Hem d’aprendre a cuidar la terra

Amb aquest text, el papa està en la línia del Secretari General de les Nacions Unides, Antonio Guterres, quan en l’obertura de la cimera sobre l’Ambició Climàtica 2023, deia: “La humanitat ha obert les portes de l’infern”, al·ludint als incendis que es produeixen a causa del canvi climàtic. Guterres, a més, també va denunciar aquells que fan negoci i guanyen milers de milions d’euros amb els combustibles fòssils.

Tant de bo els estats escolten la veu del papa i col·laboren entre ells (abans no siga massa tard), per frenar els efectes devastadors que el canvi climàtic pot provocar (i ja està provocant) en les nostres vides i en el planeta.

Laudate Deum [Traducció al valencià de F. Xavier Martí]

Josep Miquel Bausset

- PUBLICITAT -