- PUBLICITAT -

 

Des de Decidim donem suport a la reivindicació del primer de maig com a dia de la classe treballadora valenciana i internacional, i ens sumem a les seues reivindicacions fonamentals: drets laborals i socials per a tothom. El primer de maig del 2020 està condicionat per la pandèmia del COVID19 i els intents del capital, més inhumà que mai, de fer pagar als treballadors i les treballadores el cost econòmic de la crisi. Si la banca, el capital financer, les grans corporacions i els lobbys empresarials com HOSBEC, CEV i altres, aconsegueixen els seus objectius, convertiran la crisi sanitària en una crisi social de dimensions gegantines. No podem permetre-ho!

El poble, especialment les classes populars, sabem per amarga experiència, que no podem fiar-ho tot a unes hipotètiques accions dels governs per a solucionar-ho. Ja hem vist en el cas del Govern Espanyol com –tot i les contradiccions internes– prioritza les decisions que exigeixen des de la CEOE i l’IBEX35, posant en risc la salut i la vida de la majoria de gent, i allarga tant com pot l’aplicació de les mínimes mesures socials que proposen alguns dels ministeris de perfil més social. En el cas del Govern Valencià, molt més sensible a les necessitats socials, veiem com la falta de competències fiscals i econòmiques el deixa sense els recursos econòmics necessaris per a respondre com cal a la pandèmia. Malgrat les òbvies limitacions li exigim que prioritze totalment les necessitats socials amb mesures que siguen al seu abast.

Cartell 1 de maig

D’altra banda comprovem una vegada més com les grans corporacions mediàtiques (TV, premsa, ràdio, internet…) intenten buidar el primer de maig de contingut polític, social i laboral, i ens repeteixen una i mil vegades al dia el credo neoliberal que ens ha portat on som. Hem de dir-ho amb contundència: és el treball i la natura els que generen la riquesa. El capital només l’acumula, se n’apropia i molt majoritàriament especula amb ella. Nosaltres ho tenim clar: entre el treball (treballadors i treballadores de tots els sectors, autònoms, cooperatives, xicotetes empreses, economia social, emprenedores, treballs “informals” i no remunerats…) i el capital (IBEX35, CEOE, Banca, CEV, HOSBEC, multinacionals…), ens posicionem amb el treball i la vida.

Des de Decidim, la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià, afrontem aquesta data com a fonamental per tornar a vincular de forma indestriable les necessitats de les persones amb les urgències del país. Sols si treballem en la intersecció entre drets socials i laborals i llibertats democràtiques podem construir un País Valencià on la vida de les persones siga central en cada decisió.

Les treballadores i els treballadors valencians necessitem viure en un país amb sobirania per decidir un model econòmic al servei de la majoria de la població per damunt dels interessos d’una minoria privilegiada; un model econòmic que genere treball digne, que possibilite que la joventut valenciana no haja d’emigrar per treballar, amb un sistema de producció respectuós i sostenible amb el medi ambient, i on els drets laborals estiguen garantits i siguen ampliats; un model productiu que fomente les formes cooperatives, col·laboratives i socials i que trenque amb la dependència i supeditació a les multinacionals.

Un model econòmic democràtic, fet i fet, que siga un dels pilars d’una societat de persones lliures i iguals en drets: una societat valenciana d’arrel feminista, amb drets laborals que no discriminen per motius de gènere, on poder ser dona i viure en plenitud, que trenque el sostre de vidre i elimine l’escletxa salarial entre homes i dones, on la violència masclista no hi tinga cabuda i on el benestar de les persones guie la nostra evolució com a poble.

PUBLICITAT

Juntament amb el sindicalisme de classe que actua en clau de país, hem d’aprofundir en un País Valencià d’arrel feminista i valors republicans. Volem un país radicalment democràtic on les persones exercim el dret a decidir individualment i col·lectivament en llibertat i on els treballadors i les treballadores puguem també decidir com i on treballar, sense imposicions ni humiliacions de cap mena. Reivindiquem un País Valencià solidari, que siga terra d’acollida de persones nouvingudes i respectuós amb la diversitat ètnica i la interculturalitat com a fonaments d’una societat moderna i dinàmica.

El País Valencià que desitgem i necessitem l’hem de construir entre tots i totes, des de la societat civil i des de la majoria treballadora, amb dinàmiques emancipadores d’organització, participació i mobilització popular.

1r de Maig de 2020

Manifest

1r de maig de 2020 per un País Valencià dels drets socials i laborals, republicà, feminista i solidari.

 

Decidim, Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià

- PUBLICITAT -