Sant Genar, bisbe i màrtir
CN | Xavier Martí
Hui és Sant Genar [o Gener, Giner o Genari], bisbe de Benevent (s. IV) i patró de Nàpols. Hui es produirà en esta ciutat, com des de fa 400 anys, la liquació de la sang del sant.
Del llatí Ianuarius, que vol dir “relatiu al més de gener”. Originàriament es posava este nom als xiquets nascuts en el mes de gener. En castellà, Genaro o Jenaro. El femení és Genara o Genària. A Castelló hi ha sis persones que duen el nom de Genaro, dos el de Genara i un el de Jenaro. En la història de Castelló hi ha hagut diversos personatges que han dut este nom: Genaro Sala Roselló (1849-1902), notari de Manuel, va escriure diversos articles en el Boletín Oficial del Colegio Notarial de Valencia; Genaro Soro Martí fou el principal impulsor del Braçal de la Serreta Utxera; Genaro Aranda Ribes va emigrar a Mèxic en les primeres dècades del segle passat; Genaro Llagària Varó (1920-1964), llaurador, tingué dedicat el carrer del Doctor Fleming.
El nom Gener ha donat diversos cognoms: Gener, Giner, Janer, Gené, Giné, Jané, Jené, Chiner (grafia castellanitzada de Giner) i Janés (plural de Gener).
D’altra banda, l’evangeli de hui narra l’episodi de la dona pecadora en casa d’un fariseu. Diu Jesús: “ella estima molt perquè li han sigut perdonats molts pecats. Aquell a qui se li perdona poc, poc d’amor té”. Dic jo que açò deu ser bona pedagogia. Açò és el que intenten fer alguns mestres en la Cisjordània ocupada: “La missió de les escoles no és només oferir coneixement, sinó també cultivar l’amor i el perdó entre les futures generacions”.