- PUBLICITAT -

Mare de Déu dels Àngels del Puig

CN | Xavier Martí

Hui és la Mare de Déu del Puig, patrona de l’antic Regne de València.
La imatge de la Mare de Déu dels Àngels del Puig és la més antiga de les que es conserven de les denominades ‘marededeus trobades’. Segons la tradició, en 1237 sant Pere Nolasc la va descobrir en un tossal o puig. En conéixer la troballa, Jaume I va ordenar construir en el seu honor el monestir que hui s’alça en el lloc que va entregar després a sant Pere Nolasc i els seus frares mercedaris. A més, Jaume I va considerar la protecció de la Mare de Déu com a causa determinant de la conquesta.

Diu J.M. Bausset que “Des d´El Puig, la Mare de Déu irradia un missatge espiritual d’esperança sobre els valencians, que amb devoció, reconeixem en aquesta santa icona, els nostres orígens i les nostres arrels com a poble”.

Hui també és Sant Gil, o Gili o Egidi, un ermità provençal dels ss. VI-VII. A Énguera el celebren especialment amb un fira. Entre nosaltres és prou recurrent el cognom Gil. A Castelló 18 persones el porten com a primer, i 27 com a segon. El Gil més il·lustre de Castelló fou, sens subte, Salvador Gil Peris, comerciant de Castelló que va fundar, junt amb la seua dona Dolores Caldés, el col·legi-asil de Sant Doménec en 1901. En 1918 se li va dedicar el carrer prolongació del carrer del Ravalet, també conegut com carrer del Llavador.

Dolores Caldés i Salvador Gil
Carrer Salvador Gil

D’altra banda l’evangeli d’este diumenge ens presenta una altra controvèrsia entre Jesús i els fariseus i els mestres de la Llei. Només diré que mentres estos es mouen en la dualitat pur – impur, Jesús parla d’interior de la persona i d’allò extern a la persona. I els mals venen de dins, no de fora.

Jesús i els fariseus

Bon diumenge!

- PUBLICITAT -