- PUBLICITAT -

 

“Emmarcat en el cicle LES XERRADES AL MUSICAL, es va celebrar al bar de la Societat Musical el dia 12 de març de 2005, durant la setmana de la dona, una xerrada-col·loqui que duia per títol “EL PAPER DE LA DONA DURANT LA 2a REPÚBLICA I LA GUERRA CIVIL”.

PUBLICITAT
Font de la imatge: http://mestresdelarepublica.blogspot.com

L’acte el va dirigir la catedràtica castellonera CARME MORENILLA TALENS i van participar tres grans dones que van treballar per la república i les llibertats individuals i col·lectives i que van tindre que sofrir les represàlies del franquisme. Una d’elles, la més major, que aleshores contava amb 91 anys, PEPICA BOLINCHES, va ser la que de les tres va sofrir les més dures represàlies, ja que va estar tancada durant uns quants anys en les presons franquistes, tot i tenir un xiquet menut que a penes tenia 2 anys, Eduardo Benetó Bolinches.

Les altres dues dones eren més joves que Pepica (una era la germana i l’altra crec que cunyada) encara que botaven dels huitanta anys i van sofrir en menor mesura que Pepica, les dures repressions franquistes.

A l’acte s’aplegaren més de 120 persones que gaudiren emocionades de les explicacions i vivències d’estes valentes dones. De tot el cicle de les Xerrades al Musical (més de 40 xerrades) aquesta va ser la de més públic i pot ser la més emocionant de totes.

Ací teniu gran part de la gravació de la xerrada.

Eduardo Benetó Bolinches

- PUBLICITAT -