- PUBLICITAT -

 

Quan es pensa en l’espai urbà i millorar les seues prestacions per a bé de la societat que la gaudeix, marquem com a objectiu evitar la degradació de l’entorn i augmentar els estàndards de qualitat de vida de la població, sent per tant la regeneració urbana una obligació.

El projecte de repavimentació dels carrers Palleter, Sant Roc i Vicent Ignasi Franco pretén un tipus d’intervenció que dóna solució progressiva a la regeneració de la infraestructura de comunicació local. Les premisses són promoure l’accessibilitat universal, el desenvolupament sostenible i la renovació de l’entorn urbà.

PUBLICITAT

En l’anàlisi inicial ens trobem amb un traçat general del centre urbà on predominen els carrers de poca amplària, en el qual la convivència entre vianants i vehicles mitjançant les tradicionals voreres encintades i les estretes vies es fa molt complicada, generant situacions d’incomoditat en el seu ús diari i fins i tot d’una dificultosa utilització per part de tots dos. També identifiquem asfalts en progressiva deterioració, zones amb aglomerats de pedra irregular amb diferents mescles asfàltiques, produint molèstia per al seu ús, així com una inseguretat per a vianants i automòbils. A més, observem unes voreres d’ample totalment insuficient amb altes vorades, produint-se desnivells importants amb greu risc per a persones de mobilitat reduïda.

Per a aquest tipus de carrers es proposa una urbanització semipeatonal, en el qual no hi haja un límit físic entre la zona per als vianants i la zona de rodadura (eliminant el desnivell entre vorera i calçada). Amb la semipeatonalització s’aconsegueix que mitjançant una mateixa plataforma es resolguen totes dues circulacions i que l’ample comú per a vianants i vehicles siga el major possible, de façana a façana del carrer, donant prioritat al vianant pel tipus de pavimentació que s’executa, però permetent el trànsit rodat perfectament. Aconseguim una major accessibilitat al medi físic, optimitzant zones per a l’ús dels vianants i permetent el trànsit de vehicles, amb velocitats reduïdes, augmentant l’accessibilitat general de tots els usuaris.

També hi ha una gran preocupació en el projecte per la correcta canalització de les aigües pluvials, recollint aquestes en una nova xarxa de nombrosos embornals situats en l’eix central, allunyant-les de les entrades i portals, per a donar la major seguretat possible en els dies de grans cabals.

L’Ajuntament ja ha realitzat una prova pilot en la repavimentació del carrer del Cine, en el qual s’han establert les bases per a una homogeneïtzació en la intervenció i manteniment de carrers d’amplàries similars en la població, obtenint uns excel·lents resultats funcionals i estètics, amb una regeneració de l’espai urbà indubtable.

Amb aquest projecte, els tècnics que estem implicats en la seua redacció i execució, hem pretés posar tota la capacitat i experiència que tenim, envers la millor de les intencions i amb un treball rigorosos i exigent, aportar aqueix xicotet granet d’arena en la millora del nostre entorn a favor de la societat a la qual ens devem.

Miguel Mena Navarro, arquitecte de l’Ajuntament de Castelló
Estudi REDON & MENA ARQUITECTES

- PUBLICITAT -