- PUBLICITAT -

 

El passat dimarts 26 de juny a les 19.30h, al Teatre Ideal de Castelló es va realitzar una xerrada sobre les persones represaliades que van ser afusellades a Paterna i enterrades en les fosses comunes, amb el títol “Familiars de les fosses comunes a Paterna”.

En la xerrada van intervenir representants de distintes associacions de familiars de les fosses comunes a Paterna, Miquel Mezquida arqueòleg responsable de l’exhumació de cossos de les fosses de Paterna i Javier Iglesias membres de l’Equip ArqueoAndro.

PUBLICITAT

Durant la xerrada es va explicar amb detall les actuacions que s’estan realitzant al cementeri Municipal de Paterna. Les obres d’excavació i exhumació, finançades per la Diputació de València i a càrrec de l’equip d’ArqueoAntro, equip format entre altres pel director arqueològic, Miguel Mezquida i el director antropòleg, Javier Iglesias, on van explicar que les restes que estan analitzant presenten traumatismes compatibles amb impactes de bales. “Les restes òssies mostren evidències clares de mort per violència.

A patir d’eixe moment ens personem al jutjat de guàrdia de Paterna per a denunciar aquestes morts, perquè el nostre objectiu és que les exhumacions siguen judicials i que per fi puguem donar-los justícia a les víctimes del franquisme”, va manifestar Mezquida durant la seu intervenció, tant Mezquida com Iglesias es van adreçar a tots els assistents i sobre tot a aquells que tenien familiars víctimes del franquisme, que eren nombrosos al teatre, que no dubtarem en preguntar-los, que ells tractarien d’ajudar-los en la mesura de lo possible.

També van explicar com es realitzen les actuacions, primer delimiten el contorn de la fossa comuna, l’equip d’experts va excavant les parets cobertes de calç per a extraure els ossos humans. Així, els arqueòlegs han localitzat centenars de cossos, però s’espera localitzar moltes més víctimes assassinades durant la repressió franquista.

Representants d’Associacions de “Familiars de les fosses comunes a Paterna” també van intervenir, allí van explicar com arribaren a constituir-se com associacions i que tractar amb altres famílies que han passat pel mateix els reconforta i els dóna esperança perquè quede reconegut que els cossos localitzats “presenten evidències de ser crims contra la humanitat i es considera que són imprescriptibles”.

Per últim va intervenir també el públic assistent, realitzant preguntes molt interessants als membres de la taula, així com familiars de víctimes, explicant les seues experiències i animant la resta a dir amb la cara ben alta que els seues pares o iaios van ser afusellats per defensar les seues idees.

Joanjo Puertos

- PUBLICITAT -