- PUBLICITAT -

 

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana publica hui 08 de setembre de 2020 el nomenament oficial, com a forma exclusiva en valencià ‘Castelló’, ‘Castelló’ ja és la denominació oficial del nostre poble, ja som ‘Castelló’.

DECRET 112/2020, de 4 de setembre, del Consell, [2020/7061]

2020_7061

 


Castelló ja és la denominació oficial del nostre poble

A finals de juny de 2020, Castelló Notícies publicava una notícia amb el titular ‘Sols queda una tramitació per ser Castelló‘, aquest tràmit va estar conclòs ahir al matí pel Consell de la Generalitat Valenciana.

Ahir 3 de setembre de 2020, segons publica la pàgina web: http://www.gva.es, el Consell va aprovar la forma exclusiva en valencià ‘Castelló’ com a denominació oficial del nostre poble.

PUBLICITAT

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua va emetre un informe favorable sobre la nova denominació i el Consell ha aprovat el canvi de denominació del municipi de Vva. de Castellón, per la forma exclusiva en valencià, ‘Castelló’.

L’acord s’ha adoptat després que l’Ajuntament de Vva. de Castellón acordara, en les sessions plenàries celebrades els dies 21 de novembre de 2019, 16 de gener de 2020 i 12 de març de 2020, aprovar el canvi de la denominació actual del municipi per la forma exclusiva en valencià, ‘Castelló’.

A més, el Ple de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua va adoptar el passat 26 de juny de 2020 l’acord de considerar que el nom més adequat del topònim és Castelló.

En l’informe que va aprovar el Ple de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua elaborat per la Secció d’Onomàstica, deia de canviar el topònim oficial del municipi de Vva. de Castellón per Castelló, com a forma única, ja que considera que aquesta és “la denominació correcta i adequada des del punt de vista històric i lingüístic“.

L’Acadèmia continuava dient que “l”informe de la Secció d’Onomàstica, firmat pel seu president, el catedràtic Emili Casanova, afirma que el topònim Castelló és “la manera tradicional per la qual és coneguda la població a tota la comarca i per tots els veïns”. L’estudi també fa referència a aspectes històrics del nom des del segle XIII“.

Igualment, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua analitza les formes escrites documentades, des de les més antigues (Castelló de Xàtiva, La vila nova de Castelló o Castelló de Carcaixent), a les més actuals (Vilanova de Castelló, Castelló de la Ribera, Villanueva de Castellón). En totes les formes l’element comú és el topònim Castelló.

Ja som Castelló

De Castelló també parlen:

Vilaweb: El Consell aprova la denominació exclusiva de Castelló

Levante MV: El Consell aprueba el topónimo Castelló

Nosaltres La Veu: El Consell aprova la forma exclusiva en valencià ‘Castelló’ i ‘Herbers’ per a les denominacions oficials d’aquests municipis

eldiario.es: Ni Villanueva de Castellón ni Castelló de la Ribera: Castelló

elperiodicomediterraneo: El Consell asegura que Villanueva tiene los informes ‘ok’ para llamarse Castelló

ValenciaPlaza: Castelló: història d’un conflicte

El temps: Castelló o l’art de crear problemes estúpids, per 

- PUBLICITAT -