INFORMACIÓ DE CASTELLÓ NOTÍCIES

 

La celebració festiva del 9 d’Octubre, tal com la coneixem hui, va començar el 1976 quan la Taula de les Forces Polítiques i Sindicals va proclamar aquesta data Dia Nacional del País Valencià i, a partir de llavors, se celebra a tot el país. L’any següent, el 1977, el Plenari de Parlamentaris adoptà el mateix acord. Però aquesta efemèride ja portava molts segles celebrant-se, especialment, a la ciutat de València.

Els carrers de Castelló sempre han estat vinculats als orígens i símbols que configuren el nostre patrimoni històric i cultural valencià. Cal recordar que a Castelló hi ha carrers i places molt relacionades amb la nostra història, està la Plaça País Valencià, el Carrer Jaume I, el Carrer de la Senyera i la Plaça del 9 d’Octubre que vèrtex entre el Carrer Alacant i el Carrer Jaume I.

A Castelló esperem que el 9 d’Octubre forme part d’una escultura que òmpliga de memòria la Plaça del 9 d’Octubre, tal com va fer el rei Jaume I quan recorda el seu pas pel poble: “E quan venc a l’altre dia, tornaren a nos, e dixeren que ens daria Castelló, e sempre de mantinent, que ens atorgava per senyor, e si ell havia a dar Xàtiva que no la daria si a nos no. E així faem aquest pleit ab ell, e donà’s Castelló al tercer dia, e cobram don Pere d’Alcalà, els III cavallers qui eren preses ab ell de don Rodrigo Liçana”.

PUBLICITAT

Per a commemorar aquesta festa, l’Ajuntament de Castelló ha preparat una sèrie d’activitats.

Dilluns, 7 d’octubre:

Obertura de portes de l’exposició dels dibuixos participants al Concurs de Dibuix Infantil ‘9 d’Octubre’, a la Biblioteca Municipal ‘Joan Fuster’. L’exposició podrà ser visitada fins el dimarts 15 d’Octubre.

Dimarts 8 d’octubre:

17:00H – Taller infantil d’elaboració de la mocadorà amb les fruites de massapà tradicionals.
Lloc: Mercat Municipal

19:30H – Xarrada sobre ‘El poble valencià i el record de Jaume I’ a càrrec de Rafael Roca
Lloc: Segon pis de l’Obrera.

Dimecres 9 d’octubre:

12:30H – Passejada cívica pels carrers i places del nostre poble. Eixida des de la Plaça País Valencià acompanyats amb el so del tabal i la dolçaina.
Lloc: Plaça País Valencià

En acabar la passejada a la Plaça de l’Ajuntament, es farà lectura del manifest i entrega dels premis del Concurs de Dibuix Infantil ‘9 d’octubre’ a la porta del mateix ajuntament.
14:00H – Mascletà al Parc de l’Estació a càrrec de la pirotècnia Crespo
Finalitzada la mascletà, se servirà un refrigeri al Mercat Municipal

20:00H – Tradicional concert del 9 d’Octubre que ens oferirà la Lira Castellonera amb ‘Odissea, el viatge de Ningú’. Un espectacle de deu cançons amb Amàlia Garrigós com a narradora, Elies Monxolí al piano i veu de les cançons, Nacho Mañó a les guitarres i baix, David Apellániz violoncel i Gisela Renes als cors.
Patrocina: S.M. Lira Castellonera.

- PUBLICITAT -