- PUBLICITAT -

 

Per Eva Remolina / AMIC

PUBLICITAT

L’all pertany a la família de les cebes. És un aliment molt utilitzat a la nostra cuina, però també en l’àmbit medicinal, ja que és un producte molt eficaç per a descongestionar el nas, entre altres aplicacions. Per a això, n’hi ha prou amb picar-ho i deixar-ho tota la nit en un plat prop del llit. Però aquests no són els únics beneficis. Entre ells estan:

– Ajuda a baixar el colesterol perquè elimina l’excés de greix i neteja les artèries. D’aquí que també estigui present en les dietes d’aprimament.

– Prevé diversos tipus de càncer, com el de mama, bufeta, cervell i pell.

– Consumir-ho diàriament, prevé l’envelliment perquè és un potent antioxidant natural. És el motiu pel qual s’inclou en nombrosos rituals de bellesa.

– És també un efectiu antibacterià i antisèptic. Ja s’utilitzava fa milions d’anys per a curar les ferides de guerra.

– Està recomanat per al tractament d’hipertensió, arrítmies i altres malalties i afeccions coronàries.

– És com un escut protector del cos, enfortint el sistema immunitari.

Curiositats sobre els alls

A part de la seva coneguda fama contra els vampirs, hi ha moltes més creences sobre aquest aliment. Algunes de les més interessants que hem trobat són:

– Un dels conjurs més emprats per a evitar el mal d’ull, és el de distribuir grans d’all sobre plats amb arròs i sal per totes les estades de la llar.

– Els alls han de ser plantats en fase de lluna: Quart minvant, ja que si no la collita no fructifica.

– Si plantem rosers al costat de plantes d’all, aquests estaran lliures sempre de paràsits.

– Per a pelar-los ràpidament, has de mullar-los durant uns segons en aigua calenta.

– Homer ja en el 900 aC esmentava en els seus escrits que els metges grecs utilitzaven l’all com a analgèsic i desinfectant de ferides.

– També el Còdex Ebers, que és un papir mèdic egipci de 1550 aC, conté més de 22 fórmules en els quals s’usaven els alls per a controlar problemes coronaris, mossegades o tumors.

L’OMS (Organització Mundial de la Salut) recomana el consum de l’equivalent a un gra d’all diari. No obstant això, molta gent, malgrat els seus beneficis es resisteix a menjar-ho, a causa del mal alè que provoca. Per a eliminar-ho o almenys camuflar l’olor, hi ha alguns remeis que pots aplicar:

– Rentar-se bé les dents i utilitzar col.lutoris bucals. No oblidar incidir en la llengua, ja que l’all roman durant temps en les papil·les gustatives.

– Mastegar xiclet, preferiblement de menta.

– Beure llet (millor sencera) o en defecte d’això substituir-la per un iogurt. La llet redueix la concentració de l’aroma que produeix l’all.

– Mastegar en cru julivert, menta, bròcoli, api o enciam.

Quant a l’olor que deixa a les mans després de cuinar amb ell, el més efectiu és la llimona. Frega la seva polpa intensament contra els dits i a continuació esbandeix i renta les mans amb sabó. L’olor haurà desaparegut per complet

- PUBLICITAT -